Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΕΠΑ-ΑΝΕΠ: Στο Εξωστρέφεια ΙΙ εντάχθηκαν 283 σχέδια

Συνολικά 283 επενδυτικά σχέδια, επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 30.753.533,94 ευρώ, εγκρίθηκαν να υλοποιηθούν στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)».

ΚΕΠΑ-ΑΝΕΠ: Στο Εξωστρέφεια ΙΙ εντάχθηκαν 283 σχέδια

Ο Φορέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 283 επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες επιχειρήσεις, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 30.753.533,94 ευρώ, και αναλογούσας ενίσχυσης (δημόσια χρηματοδότηση/επιχορήγηση) 13.408.794,71 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 77% των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (366 επενδυτικά σχέδια με δημόσια χρηματοδότηση 20.458.425,25 ευρώ).

Στο σύνολο της χώρας εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 881 επενδυτικά σχέδια.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 219 επενδυτικά σχέδια (προτάσεις) συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 25.123.201,01 ευρώ και αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης 10.910.480,38 ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 64 επενδυτικά σχέδια (προτάσεις) συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 5.630.332,93 ευρώ και συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης 2.498.314,33 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις εγκρίσεις των έργων υπερκαλύφθηκε η δημόσια δαπάνη της προκήρυξης τόσο στην Κεντρική Μακεδονίας που ήταν 8.000.000 ευρώ, όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ήταν 1.600.000 ευρώ.

Ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, συνολικά και στις δύο Περιφέρειες, κυριαρχούν οι Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις με ποσοστά 45% και 41% αντίστοιχα επί του αριθμού των εγκεκριμένων έργων.

Επίσης στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας θα υλοποιηθούν 6 επενδυτικά σχέδια συνεργασίας που αντιπροσωπεύουν συνολικά 18 επιχειρήσεις (17 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 1 επιχείρηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων και υπό προϋποθέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, σαν βασική επιλογή για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες εξωστρεφούς προσανατολισμού.

Σημειώνεται ότι τη διαχείριση του Προγράμματος πανελλαδικά έχει ο ΕΦΕΠΑΕ μέσω των αρμοδίων εταίρων του. Για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αρμόδιος εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ είναι η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στην οποία συμμετέχουν το ΚΕΠΑ μέσω των ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ, η ΑΝΚΟ και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Το αμέσως χρονικό διάστημα θα εκδοθούν οι ειδικές αποφάσεις ένταξης και χρηματοδότησης για τις επενδύσεις που εντάχθηκαν για χρηματοδότησης, ενώ θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη λήψη προκαταβολής σε όσους δικαιούχους το επιθυμούν με τη χρήση κατάλληλου Πληροφοριακού Συστήματος. Η προκαταβολή της ενίσχυσης ανέρχεται έως και 100% της εγκεκριμένης επιχορήγησης κάθε επένδυσης.

Δείτε τους πίνακες αποτελεσμάτων ανά Νομό και ανά Μέγεθος των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v