Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TΧΣ: Η Fairfax βασικός επενδυτής στη Eurobank

Ενέκρινε το ΤΧΣ την προσφορά της Fairfax για τη Eurobank. Στο σχήμα μετέχουν οι Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield. Καλύπτουν το 47% της ΑΜΚ, με τιμή στα €0,30 ανά μετοχή. Πώς κατανέμονται τα ποσά.

TΧΣ: Η Fairfax βασικός επενδυτής στη Eurobank
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοινώνει, αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank, ότι ενέκρινε σήμερα την προσφορά που κατατέθηκε από Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών (Επενδυτές) στην οποία περιλαμβάνονται οι: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield.

Οι Επενδυτές συμφώνησαν να συνάψουν με την Eurobank «Συμφωνία Θεσμικού Επενδυτή» και παράλληλα δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εγγραφής των νέων μετοχών με συνολικό ποσό ύψους €1,332 εκ (το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% της ΑΜΚ) στην τιμή των €0,30 ανά προσφερόμενη μετοχή.

Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ, όπως ορίστηκε στις 12 Απριλίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για θεσµικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος και µε δηµόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Η κα Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται επιτυχώς το πρώτο στάδιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank με τη δεσμευτική προσφορά ομάδας έμπειρων και διεθνώς αναγνωρισμένων Θεσμικών Επενδυτών.

Προσδοκούμε στην πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια στην τελική τιμή που θα προσδιοριστεί από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το συνεχιζόμενο ισχυρό ενδιαφέρον ποιοτικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.»

Eurobank: Οι όροι της συμφωνίας 

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι, κατόπιν της έγκρισης του ΤΧΣ, υπέγραψε συμφωνία με την εν λόγω ομάδα θεσμικών επενδυτών ενόψει της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.  

Η κατανομή των ποσών 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurobank, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι επενδυτές δεσμεύτηκαν να εγγραφούν για την απόκτηση νέων μετοχών της τράπεζας, ύψους 1,332 δισ. ευρώ περίπου, όπως παρατίθενται στον πίνακα: 

 

Υπό τον όρο ότι το σύνολο του Ποσού Δέσμευσης δεν θα μειωθεί, μπορεί οποιοσδήποτε Επενδυτής (πλην της Fairfax και της WLR Funds) να διαθέσει το Ατομικό Ποσό Δέσμευσης Επενδυτή σε άλλον Επενδυτή.

Οι Επενδυτές θα αποκτήσουν τις νέες μετοχές ως μέρος και σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς προσφοράς.

Κατανομή

• Σε περίπτωση που η τελική τιμή διάθεσης που θα προκύψει από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών είναι ίση με την Τιμή Επενδυτή, σε κάθε Επενδυτή θα κατανεμηθεί συγκεκριμένη ποσότητα μετοχών ανάλογη με το ατομικό Ποσό Δέσμευσης.

• Σε περίπτωση που η τελική τιμή διάθεσης είναι υψηλότερη από την Τιμή Επενδυτή, κάθε Επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει συγκεκριμένο αριθμό μετοχών σε αυτήν την τιμή διάθεσης μέχρι του ύψους του ατομικού Ποσού Δέσμευσής του. Σε περίπτωση που κάποιος Επενδυτής αποφασίσει να μην ασκήσει αυτό το δικαίωμα, θα του καταβληθεί αμοιβή δέσμευσης ύψους 1,5% επί του αντίστοιχου ατομικού Ποσού Δέσμευσης στην έκταση που αυτές οι μετοχές δεν θα διατεθούν σε άλλον ή περισσότερους από τους άλλους Επενδυτές.

Εταιρική Διακυβέρνηση

• Η Fairfax και η WLR Funds έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank.

• Με βάση το Ν. 3864/2010, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4254/2014, εφόσον επενδυτές του ιδιωτικού τομέα συμμετάσχουν στην Αύξηση με ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο, το ΤΧΣ θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές της Eurobank που κατέχει με περιορισμούς.

• Εφόσον επενδυτές του ιδιωτικού τομέα συμμετάσχουν στην Αύξηση με ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο, το ΤΧΣ θα δεσμευθεί για τη διακράτηση των μετοχών του για περίοδο 6 μηνών.

• Η συμφωνία δέσμευσης δεν αποσκοπεί να καταστήσει τους Επενδυτές πρόσωπα ενεργούντα συντονισμένα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Διακράτηση μετοχών από τους Επενδυτές

H Fairfax και η WLR Funds έχουν δεσμευθεί να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν για περίοδο 6 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης.

Προϋποθέσεις

Η δέσμευση του κάθε Επενδυτή λήγει στις 16 Μαΐου 2014 και προϋποθέτει ότι θα έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και ότι η διεθνής προσφορά σε ειδικούς και θεσμικούς επενδυτές (που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα) δεν θα έχει καταγγελθεί. 

* Η ανακοίνωση της Eurobank για το deal δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v