Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απογείωση» στις πτήσεις προς Αθήνα

Εντυπωσιακή αύξηση των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα καταγράφουν τα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Περισσότερες από 160 νέες πτήσεις την εβδομάδα για τη θερινή περίοδο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
«Απογείωση» στις πτήσεις προς Αθήνα

Την ολική επαναφορά της ελληνικής πρωτεύουσας στον ευρωπαϊκό χάρτη των πρωτευουσών που είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί σηματοδοτούν τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας που καταγράφουν αύξηση 31,4% των ξένων επισκεπτών στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014.

Ενθαρρυντικό είναι όχι μόνο ότι η αύξηση των αφίξεων καταγράφεται σε ένα διάστημα που δεν χαρακτηρίζεται το πλέον δυνατό για τον ελληνικό τουρισμό (Ιανουάριος - Μάρτιος) αλλά και το γεγονός ότι τα πρώτα στοιχεία που αφορούν τον μήνα που διανύουμε ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου η αύξηση των ξένων επισκεπτών που έφτασαν στην Αθήνα αεροπορικώς είναι 31%.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν αφήσει, βέβαια, αδιάφορες σημαντικές αεροπορικές εταιρείες, που τα προηγούμενα χρόνια η μία μετά την άλλη αποχωρούσαν από την αγορά της Αθήνας, αλλά τώρα, διαβλέποντας σημαντική προοπτική, σπεύδουν να ανοίξουν νέες γραμμές.

Η ανοδική κίνηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν αναμενόμενη, καθώς η αντιστροφή της τάσης είχε φανεί ήδη από τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς.

Αναλυτικότερα, στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου η συνολική κίνηση διαμορφώθηκε στα 2,4 εκατομμύρια επιβάτες, μέγεθος αυξημένο κατά 8,4% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ιδιαίτερη αξία έχει η επιστροφή των ξένων επισκεπτών, αφού το ίδιο διάστημα η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 13,3%.

Ισπανικό ρεκόρ

Οι επισκέπτες που προέρχονται από την Ισπανία είναι αυτοί που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση (83%) στον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας το πρώτο τρίμηνο. Σημαντικά αυξημένοι σε αριθμό είναι επίσης οι επισκέπτες προερχόμενοι από την Ελβετία (63%), την Ολλανδία (61%) και τις ΗΠΑ (55%).

Την ίδια ώρα η κίνηση εσωτερικού παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, αφού αυξήθηκε οριακά 0,4%. Η ανάκαμψη της αγοράς εσωτερικού παραπέμπεται, μάλλον, για αργότερα καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων ταξιδιωτών, η οποία εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Για τη θερινή περίοδο, που βρίσκεται στην έναρξή της, το αεροδρόμιο της Αθήνας υποδέχεται περισσότερες από 160 νέες πτήσεις την εβδομάδα. Μάλιστα σημαντικός αριθμός από αυτές θα γίνεται από εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την παρουσία τους.

Brussels Airlines: τρία δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Αθήνα - Βρυξέλλες

Στη αεροπορική αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας επέστρεψε, μετά από διετή απουσία, η Brussels Airlines, εταιρεία που ανήκει τον όμιλο της Lufthansa, η οποία πραγματοποιεί τρεις πτήσεις την εβδομάδα στο δρομολόγιο Αθήνα – Βρυξέλλες.

Η βελγική εταιρεία έχει προγραμματίσει για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου να αυξήσει τα δρομολόγιά της σε 4 την εβδομάδα. Τα πρώτα στοιχεία από την επιστροφή της εταιρείας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα θετικά. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της Brussels Airlines, Αντρέας Βαϊνγκάρτνερ, τα πρώτα δρομολόγια σημείωσαν πληρότητα που έφτασαν στο εντυπωσιακό 90%.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο ΔΑΑ και η Brussels Airlines, με αφορμή την επιστροφή της εταιρείας στην Αθήνα, το "παρών" έδωσε και ο Γενικός Διευθυντή του ομίλου της Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο Harro-Julius Petersen ο οποίος τόνισε ότι οι εταιρείες του ομίλου συνδέουν την Ευρώπη με την Αθήνα με 81 πτήσεις και τη Θεσσαλονίκη με 9 πτήσεις κάθε εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v