Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ουκρανικός συναγερμός" στις ελληνικές επιχειρήσεις

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελληνικών προϊόντων στην Ουκρανία. Κίνδυνος για επενδύσεις 450 εκατ. δολαρίων στην περιοχή. Φόβοι για ενεργειακό στραγγαλισμό και εκτίναξη της τιμής των σιτηρών. Χαμένος ο ελληνικός τουρισμός.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ουκρανικός συναγερμός στις ελληνικές επιχειρήσεις

Ουκρανικός συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές εξαγωγές, στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και στον τουρισμό, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελληνικών προϊόντων στην Ουκρανία, όπως, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών, αλιευμάτων, χημικών, καπνών και ορυκτών καυσίμων. Μετά από μία εντυπωσιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, τη τελευταία τριετία οι επιπτώσεις εκτράχυνσης και επιδείνωσης της κρίσης, ενδέχεται να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά την ελεύθερη πτώση του ουκρανικού νομίσματος γρίβνα και την αδυναμία πληρωμής των παραγγελιών εξαγώγιμων προϊόντων μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κινδυνεύουν επενδύσεις 450 εκατ. δολαρίων, των 56 επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Οι γραμμές παραγωγής τους και ο τζίρος τους έχουν ήδη περιοριστεί, ενώ είναι διάχυτος ο φόβος ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τις απειλές της για ενεργειακό στραγγαλισμό της περιοχής, διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου.

Αναταραχή επίσης υπάρχει στα διεθνή Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί καθώς εκφράζεται φόβος εκτίναξης στις τιμές των σιτηρών, αφού η Ουκρανία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής και εξαγωγής δημητριακών.

Η κεφαλαιουχική έκθεση των τριών ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είναι περιορισμένη, παρά τις εξαγορές τριών ουκρανικών τραπεζών, που πραγματοποίησαν το διάστημα 2007-2008, αναφέρει ο ίδιος.

Μεγάλος χαμένος όμως από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, αφού 130.000 Ουκρανοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας, κάνοντας ρεκόρ, που δυστυχώς θα αργήσει να επαναληφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v