Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: «Γυρίζει» η πραγματική οικονομία

Οι ξένοι επενδυτές επενδύουν στην Ελλάδα διότι πιστεύουν ότι έγινε σημαντική πρόοδος, τονίζει η Alpha Bank. Βλέπει ότι καταγράφονται σημαντικές αλλαγές και στην πραγματική οικονομία.

Alpha Bank: «Γυρίζει» η πραγματική οικονομία

Η επιτυχής έξοδος του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες πιστοποιεί πέραν πάσης αμφιβολίας την ενίσχυση των προσδοκιών για τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η Alpha Bank (φωτ. ο Μ. Μασουράκης).

Οι ξένοι επενδυτές επενδύουν στην Ελλάδα διότι πιστεύουν ότι έγινε σημαντική πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί οι επενδυτές ξέρουν σήμερα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να καταγράφεται στο 175% του ΑΕΠ, αλλά έχει μέση διάρκεια λήξης μετά το 2014 που υπερβαίνει τα 17,5 έτη (με λήξεις έως το 2057) και είναι χρέος πολύ χαμηλού επιτοκίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Alpha Bank, η επάνοδος της Ελλάδος στις αγορές συμβάλλει στην αποκατάσταση του κόστους αναχρηματοδότησης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου (ΕΓΔ) σε φυσιολογικά επίπεδα. Από αυτό και μόνο το γεγονός εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα εξοικονόμηση δαπανών για τόκους ύψους άνω των €250 εκατ. ετησίως.

Το χρέος θα μειωθεί γρήγορα τα επόμενα έτη και από την επιστροφή κεφαλαίων που χορηγήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες ήδη καλύπτουν με ταχύ ρυθμό τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτά τα δεδομένα, η μέση ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους (για τόκους και για χρεολύσια - εκτός των ΕΓΔ) στην περίοδο 2015-2049 δεν υπερβαίνει το 7,5% του ΑΕΠ, που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αντίστοιχη ετήσια επιβάρυνση πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους της (μετά την αναδιάρθρωσή του το 2012) όχι μόνο είναι ήδη πολύ χαμηλές αλλά θα μειωθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα έτη με τη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της ανάπτυξης της χώρας και των πρωτογενών πλεονασμάτων της στη γενική κυβέρνηση που ήδη ανήλθαν στα € 3,38 δις από το 2013 και θα είναι μεγαλύτερα το 2014.

Παρά το ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών, εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις σημειώνονται στην πραγματική οικονομία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήδη από το 1ο 3μηνο 2014.

Ειδικότερα:

Στην αγορά εργασίας, αντιστροφή της αυξητικής πορείας της ανεργίας σε ετήσια βάση δείχνουν, όπως αναμενόταν, τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ, όπου ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε εντυπωσιακά στις 1.319,6 χιλ. τον Ιαν. 2014, από 1.378,8 χιλ. τον Ιαν. 2013. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 26,8% τον Ιαν. 2014, από 27,3% τον Δεκ. 2013 και από 27,6% τον Ιαν. 2013.

Στον τομέα της παραγωγής, αξιοσημείωτη εξέλιξη αποτελεί επίσης και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και, ειδικότερα, της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας στο 1ο 2μηνο 2014.

Στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία για τον Προϋπολογισμό. Tο πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης (ΓΚ) διαμορφώθηκε τελικά στα €3,38 δισ. το 2013, από έλλειμμα € 2,29 δισ. το 2012. Αν αφαιρεθούν οι εισπράξεις της χώρας από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ΖτΕ από ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους, τότε το πλεόνασμα ανέρχεται σε € 1,38 δισ. ή σε 0,8% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v