Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα για τη χρήση Αιγιαλού

Μαθηματικός τύπος αποζημίωσης του Δημοσίου και των ΟΤΑ, αλλά και σειρά ρυθμίσεων που αφορούν την εκμετάλευση του Αιγιαλού προβλέπονται σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Στόχος να προχωρήσουν διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ.

Νέα δεδομένα για τη χρήση Αιγιαλού
Σειρά ρυθμίσεων που συνδέονται με την εκμετάλλευση παραλιακών και τουριστικών εκτάσεων καθώς και με εν εξελίξει διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, που βρίσκεται από σήμερα σε διαβούλευση.

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που συνδέονται με τον λεγόμενο παλαιό αιγιαλό, την παραχώρηση παραθαλάσσιων εκτάσεων, της όχθης λιμνών ή ποταμών, ενώ προβλέπεται ειδικός μαθηματικός τύπος αποζημίωσης του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με στόχο να υπάρξει ενιαίος προσδιορισμός του ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιώτες και να περιοριστούν φαινόμενα «συναλλαγών κάτω από το τραπέζι».

Με το ίδιο σχέδιο νόμου νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε παραλίες, υπό προϋποθέσεις. Προβλέπεται και σειρά αλλαγών ώστε να ικανοποιηθούν απαιτήσεις που συνδέονται με διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλες παραχωρήσεις.

Για παράδειγμα, επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου, για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ). Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα, μπορούν να επιχωματωθούν μέχρι πέντε τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου.

Ολόκληρη η έκταση που προκύπτει από τις επιχωματώσεις οριοθετείται υποχρεωτικά ως αιγιαλός και για την παραχώρηση της χρήσης τους εφαρμόζεται ο μαθηματικός τύπος που προαναφέρθηκε ώστε να προσδιοριστεί η αποζημίωση του δημοσίου.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και σειρά διατάξεων για την αναβάθμιση λιμανιών και μαρινών προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ.

 

* Δείτε το προτεινόμενο νομοσχέδιο στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v