Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα startups δεν φτάνουν για τη μείωση της ανεργίας

Οι εταιρείες startup δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας που χρειάζεται η Ελλάδα, δήλωσαν στο Bloomberg τέσσερις νέοι Έλληνες επιχειρηματίες.

Τα startups δεν φτάνουν για τη μείωση της ανεργίας

H στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις εταιρείες startup δεν θα είναι αρκετή για να αντιστρέψει το κλίμα σε μια αγορά εργασίας στην οποία πάνω από ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλεία, ανέφεραν στο Bloomberg τέσσερις νέοι Έλληνες επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα χρειάζεται μικρές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην "νέα οικονομία" για να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

"Τα startups δημιουργούν θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα και λειτουργούν ως ένα θετικό υπόδειγμα, ειδικά για τους νέος" δήλωσε στο Bloomberg ο Χάρης Μακρυνιώτης, managing director της Endeavor Greece.

Eνώ η έμφαση στα startups αποτελεί θετική είδηση, "δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι οι εταιρείες αυτές θα δημιουργήσουν μόνες τους τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται στην Ελλάδα" σημείωσε.

Το δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ τις κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς ύφεσης, υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που οδήγησαν σε ένα ποσοστό ανεργίας πάνω από 26%. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 56% για τους νέους 15 ως 24 ετών.

Τα ελληνικά startups απασχολούν περίπου 1.500 άτομα, σε τομείς που καλύπτουν εφαρμογές για την εύρεση ταξί, μέχρι κοινωνικά δίκτυα και μαγαζιά με cupcake. Ο αριθμός των νέων startup έφτασε τα 144 το 2013, έναντι 65 το 2012 και 16 το 2010. Τριάντα από τις νέες εταιρείες προσέλκυσαν επενδύσεις 42 εκατομμύρια ευρώ το 2013, έναντι 500.000 ευρώ το 2010, σύμφωνα με την Endeavor.

Τo 15% περίπου των εταιρειών αυτών έχουν αρκετές πιθανότητες να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες εταιρείες, υποστήριξε ο κ. Μακρυνιώτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίδοση αυτή καλή αλλά όχι αρκετή, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να πέφτεις στα startups το βάρος για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Αιμίλιος Μάρκου, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Hellas Direct, υποστήριξε πως ενώ η αυξημένη προσοχή στην σκηνή είναι καλό σημάδι, "το αρνητικό έχει να κάνει με αυτό το είδος της εμμονής που έχουμε με τα startups". "Ακόμα και αν είχαμε μια Silicon Valley, που δεν έχουμε, δεν θα βλέπαμε ξαφνικά ένα ΑΕΠ 200 εκατ. ευρώ από μια χούφτα άτομα" τόνισε.

Η Hellas Direct, η οποία ξεκίνησε τα 2012, έχει αντλήσει 12 εκατ. ευρώ από επενδυτές στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία απασχολεί 35 ανθρώπους στην Αθήνα, την Κύπρο, το Λονδίνο και έχει στρατηγική συνεργασία με την γερμανική Munich Re.

O Νίκος Μωραϊτάκης, CEO της Workable, ανέφερε πως είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς πως τα startups είναι το μέλλον της Ελλάδας και ότι θα αλλάξουν την πορεία της οικονομίας. "Υπάρχει μια διάθεση να υπερτονιστούν τα θετικά στοιχεία για την Ελλάδα μετά από μια δύσκολη περίοδο" τόνισε.

Η Workable, η οποία έχει 18 υπαλλήλους στην Αθήνα και δύο στο Λονδίνο, άντλησε 950.000 δολάρια πέρυσι από το Jeremie Openfund II και από ιδιώτες επενδυτές και επιπλέον 1,5 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο από την Greylock IL. "Η πρόκληση για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι τα startups που έχουν ήδη αναδειχθεί να λάβουν μεγαλύτερες ποσότητες χρηματοδότησης, ας πούμε περίπου 5 εκατ. ευρώ" υποστήριξε ο κ. Μωραϊτάκης.

Ο Αλέξης Χριστοδούλου, επισήμανε πως η βιομηχανία των startups ενώ είναι μικρή μπορεί να αποφέρει οφέλη στην Ελλάδα. "Το οικοσύστημα των startup είναι σαν μια πυραμίδα, όσο πιο ψηλή η κορυφή τόσο μεγαλύτερη η βάση" ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Ζωντανό ίδρυσαν την Locish. "Τα startups έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν την ελληνική οικονομία λίγο υψηλότερα" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v