Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΕΠΕ: Σε προ κρίσης επίπεδα ο «δείκτης φόβου»

Σε ανάλυση του ΚΕΠΕ διαπιστώνεται η σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μέσα από τη σύγκριση της πορείας του ελληνικού δείκτη «φόβου» με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

ΚΕΠΕ: Σε προ κρίσης επίπεδα ο «δείκτης φόβου»

Την σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα αποδεικνύει η συγκριτική πορεία του «δείκτη φόβου» (KEPE GRIV) που παρουσίασε το ΚΕΠΕ (δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης) έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Σε ανάλυση που περιλαμβάνεται στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων συσχετίζεται η πορεία γνωστών δεικτών «φόβου» -για την Ευρώπη (VSTOXX), τη Γερμανία (VDAX NEW) και το Ηνωμένο Βασίλειο (VFTSE)- με τον αντίστοιχο ελληνικό.

Η ανάλυση συγκρίνει τον λόγο του δείκτη KEPE GRIV ως προς τους δείκτες «φόβου» VSTOXX, VFTSE, VDAX NEW και CBOE VIX για την εξεταζόμενη περίοδο. Ο λόγος αυτός ουσιαστικά εκφράζει πόσες φορές υψηλότερος είναι ο «φόβος» που επικρατεί στην ελληνική αγορά, όπως προσεγγίζεται από το σχετικό δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας, σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

Όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, ο λόγος αυτός έφτασε στο ανώτερο σημείο του σχεδόν ταυτόχρονα σε όλες τις αγορές, στα τέλη του Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2012. Τη συγκεκριμένη περίοδο ο δείκτης KEPE GRIV ήταν περίπου 4,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με το δείκτη VFTSE,4,3 φορές σε σχέση με το δείκτη CBOE VIX, 3,3 φορές σε σχέση με το δείκτη VDAX NEW και 3,5 φορές σε σχέση με το δείκτη VSTOXX.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 η σχέση αυτή δεν ξεπερνά το 2,4 για καμία από τις εξεταζόμενες αγορές, σημειώνοντας εμφανή σημάδια ανάκαμψης και σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, με τη χαμηλότερη αναλογία να παρατηρείται σε σχέση με το δείκτη VSTOXX στο 1,85.

Όπως διαπιστώνεται η αποκλιμάκωση των δεικτών “φόβου” σηματοδοτεί την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα με τον υποκείμενο δείκτη και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Τα σημάδια είναι πλέον ιδιαίτερα θετικά και για την ελληνική αγορά, με τον ελληνικό δείκτη “φόβου” να επιστρέφει σε προ κρίσης επίπεδα, κάτω του ιστορικού μέσου όρου του, αποτυπώνοντας το βραχυπρόθεσμο συναίσθημα των εγχώριων και ξένων επενδυτών, ενώ αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και από τη μελέτη του λόγου του ελληνικού δείκτη ως προς τους αντίστοιχους διεθνείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v