Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα υποβάλετε την αίτηση

Η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Βήμα προς βήμα η διαδικασία υποβολής. Ποια είναι τα κρίσιμα πεδία και πώς συμπληρώνονται. Τι πρέπει να προσέξει ο δικαιούχος. Αναλυτικές πληροφορίες. Οι "παγίδες".

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα υποβάλετε την αίτηση

Βροχή αιτήσεων δέχθηκε στη διάρκεια των αργιών του Πάσχα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ χιλιάδες κατατέθηκαν και σήμερα Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη 225.000 είναι οι αιτήσεις, εκ των οποίων οι 42.000 εγκρίθηκαν και το ποσό που θα μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους φτάνει τα 26 εκατ. ευρώ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, που ξεκινά από 500 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, έως τις 10 Μαΐου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ, www.gsis.gr και η διαδικασία είναι πραγματικά απλή.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα «Αίτηση κοινωνικού μερίσματος», η οποία εμφανίζεται ως πρώτη κατά σειρά επιλογή στην κεντρική σελίδα της ΓΓΠΣ και στην ενότητα «Υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Επιλέγοντας «Αίτηση Κοινωνικού Μερίσματος» ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στις υπηρεσίες του Taxisnet.

Στην ηλεκτρονική αίτηση που εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν ήδη αποτυπωθεί το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του χρήστη ο οποίος καλείται να συμπληρώσει ανάλογα την ένδειξη «Έγγαμος», τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το έτος γέννησης και σε ειδικό πεδίο αν πρόκειται για άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Στο επόμενο πεδίο, συμπληρώνονται τα «Στοιχεία οικίας». Ζητείται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον αναζητήσουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος) και η Διεύθυνση. Σε ειδικό κουτάκι συμπληρώνεται αν «στο ακίνητο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος».

Το αμέσως επόμενο πεδίο αφορά τα μέλη της οικογένειας. Για να τα δηλώσετε, θα πρέπει να επιλέξετε στο κάτω μέρος της ηλεκτρονικής φόρμας «Εισαγωγή μέλους», οπότε το σύστημα θα σας ζητήσει τα αντίστοιχα στοιχεία (ΑΜΚΑ, ποσοστό αναπηρίας κ.λπ.).

Το τελευταίο πεδίο είναι αυτό που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους. Συμπληρώνεται το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τέλος ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει κλικ στην επιλογή «Δηλώνω υπεύθυνα ότι τα δηλωθέντα στοιχεία είναι αληθή ιδιαίτερα δε τα άτομα που συνοικούν μαζί μου είναι τα ανωτέρω και μόνο αυτά» και βέβαια στην «Οριστικοποίηση Αίτησης».

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο facebook ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης «δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα. Έτσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλιτώσω τις ερωτήσεις! Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκατ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;».

* Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το κοινωνικό επίδομα μέσα από 20 ερωτήσεις-απαντήσεις εδώ και ποια είναι τα νέα κριτήρια εδώ.

Oδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης από τη ΓΓΠΣ στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v