Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά διευκόλυνση στις εισαγωγές ενέργειας

Η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή στη ΡΑΕ επισημαίνει την ύπαρξη σειράς στρεβλώσεων στην αγορά, τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε φορολογικό επίπεδο. Αναφέρει ακόμη πως η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην αγορά.

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά διευκόλυνση στις εισαγωγές ενέργειας

Διευκόλυνση της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως μέτρου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) από τη ΡΑΕ.

Σε επιστολή της προς την Αρχή, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει την ύπαρξη σειράς στρεβλώσεων στην αγορά, τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε φορολογικό επίπεδο, οι οποίες καθιστούν μη συμφέρουσες τις εισαγωγές από τελικούς καταναλωτές, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα σύνορα είναι έως και στο μισό αυτών που χρεώνονται οι ελληνικές βιομηχανίες.

Επίσης οι βιομηχανίες τονίζουν ότι "οι δημοπρασίες δικαιωμάτων διασυνοριακής μεταφοράς αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης της ΔΕΗ, η οποία κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τη μονοπωλιακή της δύναμη για να πετυχαίνει τον αποκλεισμό μέσω της χειραγώγησης του κόστους των διασυνδετικών δικαιωμάτων μεταφοράς ενέργειας, οποιουδήποτε βιομηχανικού καταναλωτή από την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας".

Ας σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους βιομηχανικών καταναλωτών είναι κοινός τόπος στις χώρες της Ε.Ε. και διευκολύνονται παντοιοτρόπως, καθώς βελτιώνουν το ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες, με την αξιοποίηση ευκαιριών που προσφέρονται σε γειτονικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v