Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον... Λυκειάρχη η μεθυσμένη καθηγήτρια

Σε βάρος της διατάχθηκε Ένορκή Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η διεξαγωγή της οποίας ανατέθηκε στον διευθυντή του ΕΠΑΛ ο οποίος ζήτησε από το νοσοκομείο την ιατρική διάγνωση, τις μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις που έγιναν στην εκπαιδευτικό.

Στον... Λυκειάρχη η μεθυσμένη καθηγήτρια

Επιτρέπεται με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η χορήγηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως είναι τα ιατρικά εφόσον πρόκειται για άσκηση ή υπεράσπιση δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου ή πειθαρχικού οργάνου.

Η απόφαση της Αρχής εκδόθηκε με αφορμή μια εκπαιδευτικό ή οποία πήγε για μάθημα στο Λύκειο μεθυσμένη. Η Αρχή έδωσε την άδεια σε νοσοκομείο για να χορηγήσει στον διευθυντή του εν λόγω Λυκείου (ΕΠΑΛ) τα Iατρικά δεδομένα της εκπαιδευτικού η οποία είχε πάει να διδάξει στους μαθητές σε κατάσταση μέθης, με αποτέλεσμα να κληθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο την παρέλαβε και την μετέφερε σε νοσοκομείο.

Σε βάρος της διατάχθηκε Ένορκή Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η διεξαγωγή της οποίας ανατέθηκε στον διευθυντή του ΕΠΑΛ ο οποίος ζήτησε από το νοσοκομείο την ιατρική διάγνωση, τις μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις που έγιναν στην εκπαιδευτικό, όπως και το εάν νοσηλεύθηκε ή όχι στο νοσοκομείο.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσέφυγαν στην Αρχή ζητώντας την άδεια για να διαβιβάσουν στον διευθυντή του ΕΠΑΛ τα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα της εκπαιδευτικού.

Η Αρχή με την υπ΄ αριθμ. 38/2014 απόφασή της έκρινε ότι επιτρέπεται η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όταν πρόκειται για άσκηση ή υπεράσπιση δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου ή πειθαρχικού οργάνου. Στην έννοια του πειθαρχικού οργάνου περιλαμβάνεται και η διενέργεια ΕΔΕ.

Μάλιστα τα μέλη της Αρχής αναφέρουν στην απόφαση τους ότι το νοσοκομείο υποχρεούται να ενημερώσει και την εκπαιδευτικό ότι θα χορηγήσει προσωπικά της δεδομένα στον διευθυντή του ΕΠΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v