Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνες πετρελαίου: Τι κρύβει το ενδιαφέρον της ΕNEL

Τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Τι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας για τις τρεις περιοχές. Τι έχουν δείξει οι έρευνες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ερευνες πετρελαίου: Τι κρύβει το ενδιαφέρον της ΕNEL

Θετικό μήνυμα αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ιταλική ENEL, για την πραγματοποίηση ερευνών σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Η ιταλική εταιρεία είναι γνωστή κυρίως λόγω της δραστηριότητάς της στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο από το 2007 ξεκίνησε την επέκτασή της και στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ώστε να μπορεί να καλύπτει μέρος των αναγκών της σε καύσιμα (κυρίως φυσικό αέριο) από δική της παραγωγή. Το πρώτο βήμα έγινε στη Ρωσία μέσω της SeverEnergia, την οποία ωστόσο πούλησε τον Νοέμβριο του 2013, έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.

Τον ίδιο μήνα, όμως, υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Rosneft, για τη διερεύνηση κοινών δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση εκτός Ρωσίας και ειδικότερα σε Λατινική Αμερική, Νότια Ευρώπη και σε μεσογειακές χώρες. Αυτήν τη στιγμή η ENEL δραστηριοποιείται στην Αλγερία σε δύο περιοχές σε συνεργασία με την κρατική αλγερινή εταιρεία Sonatrach και την Petroceltic. Η τελευταία ως γνωστόν συμμετέχει μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Edison στην κοινοπραξία που θα κάνει έρευνες στον δυτικό Πατραϊκό.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της ENEL για τις τρεις περιοχές, πρέπει να σημειωθεί ότι στις δύο από αυτές πραγματοποιήθηκαν προχωρημένες έρευνες με γεωτρήσεις στο πλαίσιο των πρώτων παραχωρήσεων το 1997. Στη δυτική Πελοπόννησο, έρευνες έκανε κοινοπραξία με επικεφαλής τη βρετανική Enterprise (συμμετείχαν επίσης η Union Texas, η MOL και τα ΕΛΠΕ) με την ολοκλήρωση δύο γεωτρήσεων των 2.300 μέτρων η κάθε μία. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μία γεώτρηση των 4.000 μέτρων επειδή στο βάθος αυτό είχε εντοπιστεί πετρελαιοπιθανός στόχος.

Ωστόσο με την άδεια της τότε διοίκησης των ΕΛΠΕ που είχε αναλάβει ρόλο εκπροσώπησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στις συγκεκριμένες συμβάσεις, η μία βαθιά γεώτρηση μετατράπηκε σε δύο ρηχές, ενώ η αλλαγή αυτή επικυρώθηκε με τροπολογία στη Βουλή.

Η εγκατάλειψη της βαθιάς γεώτρησης από την Enterprise, όπως και η επί της ουσίας μη ολοκλήρωση της έρευνας στα Ιωάννινα από την ίδια εταιρεία, έγινε επειδή επιδίωκε να απεμπλακεί από την Ελλάδα το γρηγορότερο δυνατό, καθώς το ίδιο διάστημα ολοκληρωνόταν διαπραγμάτευση πώλησής της στη Shell, η οποία και δεν ενδιαφερόταν για τις ελληνικές περιοχές. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, οι γεωτρήσεις στη δυτική Πελοπόννησο έδωσαν θετικά στοιχεία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, έρευνες πραγματοποίησε η αμερικανική Triton ενώ στην κοινοπραξία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ με 12%. Εκεί έγινε γεώτρηση βάθους 1.500 μέτρων. Η αμερικανική εταιρεία λόγω κάποιων θετικών ενδείξεων θέλησε να συνεχίσει τη γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος. Ωστόσο η τότε διοίκηση των ΕΛΠΕ έχοντας δικαίωμα veto δεν το επέτρεψε.

Στην τρίτη περιοχή που ενδιαφέρει την ENEL (Πρέβεζα-Άρτα), δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις ωστόσο τα γεωλογικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά μετά από σεισμικές έρευνες.

Σημασία έχει ότι οι γεωλόγοι της ιταλικής εταιρείας έχουν προχωρήσει σε ερμηνείες και αξιολογήσεις των δεδομένων για τις τρεις περιοχές κρίνοντας ότι έχουν πιθανότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Αρκεί βέβαια να καταλήξουν οι συζητήσεις που, εφόσον δεν υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να ξεκινήσουν τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Με την ίδια διαδικασία έγινε ακόμη μια απόπειρα παραχώρησης θαλάσσιων περιοχών (Θερμαϊκός, κόλπος Ορφανού στη Χαλκιδική) χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η ισραηλινή εταιρεία που ενδιαφερόταν έκρινε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στον περιορισμένο γεωγραφικό θαλάσσιο χώρο που πρόσφερε για έρευνα η ελληνική κυβέρνηση (δώδεκα μίλια κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v