Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει ο Σαμαράς στο Eurogroup της 5ης Μαΐου;

Ανοικτό ενδεχόμενο να μετάσχει στις συζητήσεις του Eurogroup ο πρωθυπουργός. Το προηγούμενο Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι. Ποια σχέδια επεξεργάζεται το Μαξίμου. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί.

Πάει ο Σαμαράς στο Eurogroup της 5ης Μαΐου;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες την επόμενη Δευτέρα και να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά ζήτησαν από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος στο πλαίσιο της καμπάνιας του για την προεδρία της Κομισιόν επρόκειτο να μεταβεί στην Αθήνα στις 4-5 Μαΐου, να αλλάξει τις ημερομηνίες του ταξιδιού του, το οποίο τώρα φαίνεται πως ορίστηκε για τις 19 Μαΐου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή στο Εurogroup σε ανώτατο επίπεδο έχει να κάνει με την αύξηση των πιέσεων προς τους δανειστές ώστε στις 5 Μαΐου να ξεκαθαρίσουν σαφώς με ανακοίνωση ή με πολιτική τοποθέτηση ότι τα κριτήρια πληρούνται για να ανοίξει επίσημα η συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του χρέους.

Βεβαίως κανείς δεν περιμένει την έναρξη των συνομιλιών πριν από τον Σεπτέμβριο, όμως, μια τέτοια ανακοίνωση θα βοηθούσε και θα ενίσχυε την κυβέρνηση εν όψει των διπλών εκλογών.

Ήδη η ελληνική πλευρά ξεκίνησε το lobbying για τέτοια ανακοίνωση όμως οι προθέσεις του Eurogroup δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας ή ακόμα και την ερχόμενη. Κατά τα φαινόμενα, εάν υπάρξει συγκατάθεση στο αίτημα της χώρας μας, τότε ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Εάν «όχι», τότε οι χειρισμοί παραμένουν στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πάντως, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να απευθύνει τον λόγο στους υπουργούς Οικονομικών, δεν θα είναι η πρώτη φορά που υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος κάνει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το 2007, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, παρέστη στη συνεδρίαση του Eurogroup για να ζητήσει δύο χρόνια παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το 2004, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έπραξε το ίδιο. Και οι δύο απέτυχαν να πείσουν τους υπουργούς Οικονομικών.

Όμως στην περίπτωση της χώρας μας τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 μιλά για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποφασιστεί ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης των λήξεων των υπαρχόντων δανείων, χωρίς να γίνεται αναφορά σε νέα μείωση επιτοκίων.

Εναπόκειται τώρα στην ελληνική πλευρά να αποδείξει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 όχι μόνο είναι διατηρήσιμο, αλλά κι ότι θα παρουσιάσει αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, και με αφορμή τις ανακοινώσεις της Eurostat, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων.

Απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v