Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

e- justice και στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ετοιμάστηκε προβλέπει ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και την ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών.

e- justice και στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Στην ηλεκτρονική εποχή εισέρχεται σταδιακά και το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος εμπίπτει στον σχεδιασμό που αφορά στην «ηλεκτρονική δικαιοσύνη» και αφορά την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και την ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στο Ελεκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι δικηγόροι και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα συμπληρώνουν τα πεδία που τους ζητούνται για την εξακρίβωση των δεδομένων τους και θα προχωρούν στην συνέχεια στην κατάθεση του δικογράφου ή στην κατάθεση εγγράφων και άλλων πιστοποιητικών ή θα αιτηθούν την λήψη των σχετικών πιστοποιητικών που επιθυμούν.

Παράλληλα, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι θα ταυτοποιούν ηλεκτρονικά το δικηγόρο και μετά θα επιτρέπουν την συνέχιση της διαδικασίας κατάθεσης δικογράφου, κ.λπ. Η είσπραξη των παραβόλων που προβλέπεται θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά μέσω τραπεζικού συστήματος, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι θα διαβιβάζουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο δικαστήριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση.

Στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα δέχεται την ηλεκτρονική κατάθεση θα διενεργεί έλεγχο της ηλεκτρονική υπογραφής, θα παρέχει τα απαιτούμενα αντίγραφα στους δικηγόρους, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κάθε δικογραφίας, θα παρέχει ηλεκτρονικά αντίγραφα αποφάσεων κ.λπ.

Οι δικηγόροι εάν δεν έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα «έξοδα αναπαραγωγής αντιγράφων σε χαρτί του δικογράφου» υποχρεούνται μέσα σε 20 ημέρες από την ηλεκτρονική κατάθεση να προσκομίσουν στο δικαστήριο τρία αντίγραφα των δικογράφων σε έντυπη μορφή και αντίγραφο της προσβαλλόμενη διοικητικής πράξης (υπουργικής, νομαρχιακής, κ.λπ. απόφασης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v