Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροδρόμια: Φθηνότερα ταξίδια φέρνει το νέο «σπατόσημο»

Κλειδί στις εξελίξεις για τα ελληνικά αεροδρόμια θα αποτελέσει το νέο τέλος που θα αντικαταστήσει το «σπατόσημο», το οποίο είναι υπολογίσιμο έσοδο ιδίως για τα αεροδρόμια με μεγάλη κίνηση. Χρόνιο αίτημα της αγοράς η κατάργηση του φόρου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αεροδρόμια: Φθηνότερα ταξίδια φέρνει το νέο «σπατόσημο»

Το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το νέο τέλος που πρόκειται να αντικαταστήσει το «σπατόσημο» αναμένεται ότι θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης τόσο στη συζήτηση για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, όσο και στις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε 20ετή, τουλάχιστον, χρονική επέκτασή της, υπολογίζεται ότι θα γίνει παράλληλα με τη διαδικασία πώλησης ποσοστού του Δημοσίου.

Πέραν του ενδιαφέροντος για διεύρυνση της συμμετοχή της που έχει ήδη εκδηλώσει η καναδική Public Sector Pension Investment Board (PSP), "παρών" και μάλιστα δυναμικό έχει δώσει και το κινεζικό σχήμα Friedmann Pasific Asset Management Limited & Shenzhen Airport.

Την ίδια ώρα, περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους επτά υποψήφιους που συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης των μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Η αποκρατικοποίηση προχωρά σε δύο ομάδες και με ενδιαφέρον αναμένονται οι συμμαχίες που θα σχηματιστούν από τους υποψήφιους επενδυτές.

Χρόνιο αίτημα

Η αεροπορική και η τουριστική αγορά εδώ και χρόνια ζητούν τη μείωση ή την κατάργηση του Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, το οποίο επιβλήθηκε πριν από 22 χρόνια για να ενισχυθεί οικονομικά η δημιουργία του νέου αεροδρομίου της Αθήνας, αλλά και τα έργα υποδομής σε άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Η επιβάρυνση στην τιμή των εισιτηρίων είναι πολύ σημαντική και κατά καιρούς έχουν υποβληθεί διάφορες προτάσεις που περιλαμβάνουν: κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους για τις νέες πτήσεις, κατάργηση τους χειμερινούς μήνες ή κατάργησή του για όσες εταιρείες κάνουν τακτικές πτήσεις τις οποίες και διατηρούν.

Ωστόσο εκείνο που φαίνεται ότι θα γίνει είναι η αντικατάστασή του από ένα φθηνότερο τέλος το οποίο θα σημάνει οικονομικό όφελος για τις αεροπορικές αλλά και για τους επιβάτες. Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση της τιμής των αεροπορικών ταξιδιών, γεγονός που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον ελληνικό τουρισμό.

Η οικονομική επίπτωση του «σπατόσημου» δεν είναι διόλου αμελητέα αν αναλογιστεί κανείς ότι το Tέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων σημαίνει 12 ευρώ επιπλέον στην τιμή του εισιτηρίου για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πετούν προς οποιοδήποτε ελληνικό αεροδρόμιο. Για τους επιβάτες τρίτων χωρών η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 24 ευρώ, τα οποία προστίθενται στην τιμή του εισιτηρίου.

Σημαντικά τα έσοδα του Δημόσιου

Όμως αντικατάσταση του «σπατόσημου» από άλλο φθηνότερο τέλος θα έχει σημαντική επίδραση στα έσοδα των ελληνικών αεροδρομίων και κατ' επέκταση του Δημοσίου. Χαρακτηριστικά, πέρυσι, για τη χρήση του 2012, το Δημόσιο εισέπραξε 18,8 εκατ. ευρώ απευθείας από τις καταβολές για το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων. Ωστόσο τα έσοδα του Δημοσίου από το συγκεκριμένο τέλος είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού, καθώς κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, εισπράττει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί και από τα κέρδη του αερολιμένα.

Σημαντικά είναι τα έσοδα του Δημοσίου και από τα περιφερειακά αεροδρόμια, ειδικά από όσα εξ αυτών έχουν μεγάλη κίνηση. Μάλιστα με δεδομένο ότι τα αεροδρόμια αυτά δέχονται σε σημαντικό βαθμό τουρίστες προερχόμενους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έσοδα αυξάνονται σημαντικά. Καθώς δε τα τελευταία χρόνια τα έργα στα περιφερειακά αεροδρόμια περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, το συγκεκριμένο τέλος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το Δημόσιο.

Το νέο τέλος θα επιβάλλεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και στα περιφερειακά που θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Το έσοδο που θα προκύπτει θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, το κόστος λειτουργίας των αεροδρομίων, που θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο καθώς και το κόστος χρηματοδότησης για τις άγονες αεροπορικές γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v