Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδώνουν» οι ΑΜΚ Εurobank και Εθνικής

Πάνω από 1,2 δισ. οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για Eurobank. Στο παιχνίδι και η York Capital ως θεσμικός επενδυτής. Το ενδιαφέρον για την ΕΤΕ και η δυνατότητα άντλησης ως 2,75 δισ. Πώς «χτύπησαν» την ΑΜΚ Goldman Sachs και Morgan Stanley.

«Κλειδώνουν» οι ΑΜΚ Εurobank και Εθνικής

Κλίμα εδραίας αισιοδοξίας για την επιτυχή κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής διαμορφώνεται στην αγορά καθώς γίνεται αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ισχυρό, παρά το μούδιασμα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις επερχόμενες ευρωεκλογές και την προηγούμενη άντληση 2,95 δισ. ευρώ από την Alpha και την Πειραιώς.

Η Eurobank και η Εθνική σκοπεύουν να αντλήσουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες κεφάλαια ύψους 3,75 δισ. ευρώ από το εξωτερικό και έως 536 εκατ. από την εγχώρια αγορά, με σκοπό να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες (Eurobank) και επιπρόσθετα να προχωρήσουν στην εξαγορά προνομιούχων μετοχών ή σε μικρή εξαγορά στην Ελλάδα (Εθνική).

Οι ξένες τράπεζες που ανέλαβαν την  διαχείριση του βιβλίου προσφορών για Eurobank και Εθνική δηλώνουν σίγουρες για την κάλυψη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των προμηθειών που λαμβάνουν οι ξένες επενδυτικές τράπεζες για την ΑΜΚ της Εθνικής είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό που πλήρωσε η Πειραιώς έναν μήνα πριν, ενδεικτικό της επιμένουσας ζήτησης για τις ελληνικές τράπεζες.

«Το μόνο που άλλαξε σε σχέση με έναν μήνα πριν είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού μεταξύ των ξένων επενδυτικών τραπεζών»(!) επισημαίνει κορυφαίος συστημικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η ένταση του ανταγωνισμού όπως αποτυπώνεται στο ύψος των προμηθειών δείχνει ότι η ισχυρή ζήτηση παραμένει και οι αυξήσεις μπορούν να καλυφθούν με άνεση.

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος αποκλείει την περίπτωση Grexit και ενισχύει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την αίσθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας βγαίνοντας εν ευθέτω χρόνω και αφού υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους και τυπικά από το μνημόνιο.

Η δραστική μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ αλλάζει την οπτική των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές επανέρχονται στις τράπεζες ποντάροντας όχι τόσο σε υψηλές επιδόσεις επί των ιδίων κεφαλαίων (RoE) τα επόμενα χρόνια όσο στην ανάκτηση προβλέψεων χάρη στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και ανάκαμψης της οικονομίας.

Πάνω από 1,2 δισ. οι δηλώσεις ενδιαφέροντος για τη Eurobank

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι τώρα δηλώσεις ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων επενδυτών υπερκαλύπτουν το 1,24 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει κατ' ελάχιστον η Eurobank από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, και εφόσον δεν μεσολαβήσει ξαφνική επιδείνωση του κλίματος το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Παρασκευή με εξαιρετικά θετικούς οιωνούς.

Το κλίμα που έρχεται από τις παρουσιάσεις στο εξωτερικό δημιουργεί, σύμφωνα με στελέχη ξένων τραπεζών, μεγάλη αισιοδοξία ότι η συνδυασμένη προσφορά για την άντληση 1,53 δισ. ευρώ (σ.σ. το υπόλοιπο 1,332 δισ. ευρώ δεσμεύεται να το βάλει η ομάδα Fairfax) θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους ιδιώτες και δεν θα χρειασθεί η ενεργοποίηση του bail-in και του ΤΧΣ.

Ενδιαφέρον από τη York Capital για να συμμετάσχει ως θεσμικός επενδυτής

Δύο κλιμάκια της τράπεζας βρίσκονται σε πρόγραμμα παρουσιάσεων στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων στη Βοστόνη, ενώ το δεύτερο κλιμάκιο διενεργεί παρουσιάσεις στο Χονγκ Κονγκ μετά τις αντίστοιχες στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην αύξηση ως απλός θεσμικός επενδυτής έχει εκδηλώσει η York Capital η οποία ήταν επικεφαλής σχήματος για τη θέση του anchor investor, χωρίς όμως να καταθέσει, τελικώς, προσφορά.

Άντληση ως 2,75 δισ. ευρώ από την Εθνική!

Αντίστοιχη αισιοδοξία επικρατεί και στην Εθνική, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην αύξηση των κεφαλαίων τα οποία θα αντληθούν σε 2,75 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. που έχει προεξοφλήσει η αγορά.

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν αναλάβει τη διαχείριση του βιβλίου για την προσφορά μετοχών στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο ενδέχεται να ανοίξει στις 8 Μαΐου και να κλείσει στις 9 Μαΐου.

Την επομένη είναι καθορισμένη η γενική συνέλευση της τράπεζας στην οποία η διοίκηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ακολουθήσει και δημόσια προσφορά μετοχών στην Ελλάδα με στόχο την άντληση ποσού που δεν θα ξεπεράσει το 10% της ιδιωτικής τοποθέτησης (σ.σ. 250 εκατ. ευρώ) στην ίδια τιμή με αυτή που διαμορφώθηκε στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Όπως είναι γνωστό, το κύριο μέρος των κεφαλαίων της ΑΜΚ θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και σε δεύτερο χρόνο για την εξόφληση μέρους ή του συνόλου των προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ.

Είναι πιθανόν όμως μικρό μέρος των κεφαλαίων να προορίζεται, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, για επιθετικές κινήσεις στην Ελλάδα, όπως η εξαγορά χαρτοφυλακίων άλλων τραπεζών. Αν η ΕΤΕ αντλήσει 2,75 δισ. ευρώ υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες (2,18 δισ. ευρώ) και εφόσον επιτύχει ως το τέλος Ιουνίου την δημιουργία κεφαλαίου 1,04 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορεί με άνεση να εξοφλήσει και τις προνομιούχες μετοχές, διατηρώντας μαξιλάρι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v