Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εl Erian: Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει χρέος «βουνό»

Κανένας από τους συμμάχους της Ελλάδας δεν δείχνει πρόθυμος να υπογραμμίσει το πρόβλημα του υψηλού χρέους, ειδικά από την στιγμή που τα δάνεια τους περιλαμβάνονται σε αυτά που θα μπορούσαν να δεχθούν «κούρεμα», σημειώνει ο El Erian.

Εl Erian: Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει χρέος «βουνό»

Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, αλλά το χρέος της βρίσκεται ακόμα στο 180% του ΑΕΠ, εκτιμά σε άρθρο του στο Bloomberg ο El Erian.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των ειδικών συμφωνούσε ότι για να βγει μια χώρα από την κρίση πρέπει να λύσει τόσο το πρόβλημα του χρέους όσο και της κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει, πολλοί βιάζονται να πανηγυρίσουν την διάσωση της χώρας όταν έχει λυθεί μόνο το δεύτερο πρόβλημα.

«Σοβαρές και πολυετείς προσπάθειες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την μείωση των ανεπαρκειών έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά» γράφει ο Εl Erian, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως δεν υπάρχει χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό.

Ο Εl Erian υποστηρίζει ακόμα πως με την βελτίωση των όρων αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει, η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αφορούν το χρέους. «Αλλά το δημόσιο χρέος κινείται ακόμα στο 180% του ΑΕΠ, ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο για μια χώρα που θέλει να αναπτυχθεί με γρήγορο ρυθμό για να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας από το 26%» διαπιστώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο κανένας από τους συμμάχους της Ελλάδας δεν δείχνει πρόθυμος να υπογραμμίσει το πρόβλημα του υψηλού χρέους, ειδικά από την στιγμή που τα δάνεια τους περιλαμβάνονται σε αυτά που θα μπορούσαν να δεχθούν «κούρεμα». Η Ελλάδα από την πλευρά της είναι λογικό να διστάζει να επιστρέψει στους δανειστές της και να ζητήσει συγχώρεση χρέους, από τη στιγμή που προσέφεραν τεράστια ποσά σε έκτακτη χρηματοδότηση.

Αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές, αναφέρει ο El Erian, δεν πρόκειται να κάνουν θόρυβο για να βρεθεί μια λύση. Όπως τονίζει αυτοί είναι απλά ευγνώμονες που μπορούν να βρουν υψηλές αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

«Δεν προκαλεί έκπληξη που ο Σαμαράς επιμένει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να τηρήσουν την συμφωνία που έκαναν το 2012 και να προσφέρουν περισσότερη ανακούφιση χρέους μόλις επιτύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα τώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι αγορές έχουν χάσει την αίσθηση του κατεπείγοντος» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v