Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bloomberg για την αναγέννηση της Αθήνας

Εκτενές αφιέρωμα του Bloomberg για τις εξελίξεις στην Αθήνα. Από την ανακαίνιση της Πλατείας Συντάγματος, μέχρι το Rethink Athens, τη νέα Λυρική Σκηνή και τα έργα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι προβλέψεις για επενδύσεις και τον τουρισμό στην πρωτεύουσα.

Το Bloomberg για την αναγέννηση της Αθήνας

«Τα Ελγίνεια είναι το μόνο που λείπει από την Αθήνα» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg στον τίτλο του εκτενούς άρθρου για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η ελληνική πρωτεύουσα. Το πρακτορείο αναφέρει πως το σκηνικό στην πόλη είναι πολύ διαφορετικό από το χάος των προηγούμενων ετών. «Οι εξωραϊστικές αλλαγές γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτούν την ανάδυση της Ελλάδας από την κρίση» σχολιάζει το Bloomberg.

«Για την Αθήνα, η ανάκαμψη εξαρτάται από την προσέλκυση τουριστών στα μουσεία και στον Παρθενώνα. Επιχειρήσεις γύρω από το Σύνταγμα, εκ των οποίων και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, πλήρωσαν για την ανακαίνιση της πλατείας, που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι επενδυτικές ευκαιρίες στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται στον τουρισμό ίσως και σε λίγους κλάδους υπηρεσιών» δηλώνει στο πρακτορείο ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Το Bloomberg επισημαίνει ότι το 2013 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, αλλά για την Αθήνα η αύξηση άγγιξε μόλις το 2,5%. Οι επισκέψεις στην Ακρόπολη αυξήθηκαν 1,1% έναντι αύξησης 22% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στους αρχαιολογικούς χώρους εθνικά. Το Μουσείο της Ακρόπολης, που άνοιξε το 2008, επίσης καταγράφει σχετικά μικρή αύξηση επισκέψεων.

Στο Bloomberg μίλησε και ο κ. Καμίνης τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη η σύνδεση του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία γραμμή από τον Πειραιά στην Αθήνα που θα φέρνει όσους φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία».

Οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις

Το Bloomberg αναφέρεται σε όλες τις πρωτοβουλίες που γίνονται για την Αθήνα. Από το project Rethink Athens που έγινε με διαγωνισμό από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων επέκταση του τραμ, σύνδεση του Μουσείου της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και πεζοδρόμηση του κέντρου, μέχρι τις επενδύσεις στα παράλια της πόλης. «Προς το παρόν, οι ξένοι επενδυτές αγκαλιάζουν την ακτογραμμή» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Κινέζοι και Καταριανοί συμμετέχουν σε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Lamda Development για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Έξι μίλια πιο μακριά, η  Jermyn Street Real Estate, αγοράζει το 90% του Αστέρα στη Βουλιαγμένη».

«Οι εξελίξεις -σε συνδυασμό με το πολιτιστικό κέντρο που θα έχει νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή κοντά στον Πειραιά, έργο 550 εκατ. ευρώ που σχεδιάστηκε από τον Ρέντζο Πιάνο και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρχιτεκτονική αναγέννηση της παραλίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v