Στροφή στην καθημερινότητα για την κυβέρνηση

Στη Βουλή ο συμψηφισμός ΦΠΑ και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις. Διευρύνεται η βάση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, ανακοινώνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κόντρας συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα.

Στροφή στην καθημερινότητα για την κυβέρνηση

Μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και της χθεσινής έγκρισης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη. "Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα, πάμε στο επόμενο", λένε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου, εν όψει και εκλογών, θέλουν να στραφούν στα απτά, καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και ίσως θα κάνουν και τη διαφορά στην κάλπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη χθες κατατέθηκαν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο και δύο τροπολογίες με στόχο την απλούστευση της ζωής και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών σχετίζονται με τη διευθέτηση του προβλήματος των τεκμηρίων σε ανέργους, μικροκαταθέτες και φοιτητές, καθώς και με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων.

"Καλοί οι αριθμοί και τα οικονομικά στοιχεία, αλλά ο πολίτης απαιτεί να δει άμεσα βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής του", υπογραμμίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, που προαναγγέλλει τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και την ανακοίνωση στο προσεχές διάστημα από τον πρωθυπουργό της εφαρμογής του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά και τα προβλήματα που παρατηρούνται με τον αποκλεισμό συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. "Γίνεται μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι. Υπάρχουν κατηγορίες οι οποίες όντως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά", τόνισε στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας πως έγινε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν γρηγορότερα αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος, λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ένα πρώτο βήμα γι' αυτό ίσως γίνει την επόμενη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον κατά τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Μπ. Ομπάμα. Επίσκεψη που ασφαλώς στο Μαξίμου περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και το Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Με Γλέζο στο ευρωψηφοδέλτιο

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις επαφές τους με το τουρκογενές κόμμα που θα κατέβει για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και φέρεται να έχει τη στήριξη του Τουρκικού Προξενείου.

Στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει μπροστά τον Μανώλη Γλέζο (με τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο) για να βελτιώσει το κλίμα, προαναγγέλλοντας ότι "η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, που ουδέποτε τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, θα γίνει από τον Μανώλη Γλέζο, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου".

Ανοιχτό παραμένει εξάλλου το ζήτημα του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου, ο οποίος κατηγορείται από τη Ν.Δ. για ανθελληνικές απόψεις αναφορικά με τη μειονότητα αλλά και τα Σκόπια. Απόφαση για το πολιτικό του μέλλον ακόμα δεν έχει ληφθεί, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v