Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνέργεια: Προετοιμάζεται για τις δημοπρασίες η αγορά

Ξεκινούν οι δημοπρασίες για πρόσβαση προμηθευτών στην "φθηνή" ενέργεια από τις μονάδες της ΔΕΗ. Θετική και η Επιχείρηση, ποιους όρους θέτει. Τα δυνητικά οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Eνέργεια: Προετοιμάζεται για τις δημοπρασίες η αγορά

Η επικείμενη έναρξη των δημοπρασιών για την πρόσβαση προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητες προερχόμενες από φθηνές πηγές (λιγνίτες, νερά) κυριάρχησε στο χθεσινό συνέδριο που διοργάνωσε το Greek Energy Forum.

Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, αυτό που τονίστηκε με έμφαση είναι ότι οι δημοπρασίες, στο πρότυπο του γαλλικού προτύπου ΝΟΜΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από μία πρώτη απόπειρα να ανοίξει η αγορά προμήθειας, στην οποία σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ ανέρχεται σε 98%.

Πρόκειται για μια μεταβατική διαδικασία που θα επιτρέψει σε περισσότερους προμηθευτές να αγοράζουν από τη ΔΕΗ, που είναι ο μοναδικός παραγωγός φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες στη συνέχεια θα διαθέτουν στους πελάτες τους.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η πραγματική απελευθέρωση θα έρθει με την πρόσβαση και άλλων παραγωγών στις υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες, οπότε θα μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός σε όλες την «αλυσίδα», δηλαδή παραγωγή, εμπορία, προμήθεια.

Την προοπτική αυτή τη βλέπουν και με τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθούν παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, προκειμένου στη συνέχεια η εταιρεία να πουληθεί σε ιδιώτες. Από την πλευρά της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι η Δημόσια Επιχείρηση συμφωνεί με την διενέργεια των διαγωνισμών για διάθεση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο όπως τόνισε, οι τιμές με τις οποίες θα αγοράζεται, θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος συν ένα εύλογο κέρδος για τη ΔΕΗ, και επιπλέον να διατίθενται στους τελικούς καταναλωτές όλων των κατηγοριών (οικιακοί επαγγελματικοί, βιομηχανικοί, μέση και χαμηλή τάση).

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα με το πρόσφατο μνημόνιο, η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μετά από συνεννόηση - διαπραγμάτευση της ΡΑΕ με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί διαμόρφωση τιμών που θα είναι συγκρίσιμες με τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών που διαθέτουν το ίδιο το ίδιο μίγμα καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι διαδικασίες για το άνοιγμα της αγοράς και τη διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού, στην παρούσα φάση, μόνο στην προμήθεια ενέργειας, έχει ξεκινήσει. Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ωφελημένοι θα είναι οι τελικοί καταναλωτές καθώς θα αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός, ενώ ακόμη μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη με τη διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτός είναι ο λόγος που τουλάχιστον δύο ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) και η Elpedison (ΕΛ.ΠΕ.- Edison) μπαίνουν δυναμικά στην αγορά προμήθειας προς όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v