Ο Γενικός Διευθυντής του ILO, κ. Guy Ryder, απεύθυνε κεντρική ομιλία σήμερα 29 Απριλίου 2014 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση του Ά Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων , κ. Ιωάννη Τραγάκη και του Επικεφαλή της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δημήτριου Κρεμαστινού.
Ο κ. Ryder ανέφερε ότι παρά τις μικρές βελτιώσεις στη συνολική μακροοικονομική κατάσταση, η απασχόληση παραμένει αδύναμη. Αν και ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί, το ποσοστό ανεργίας στο 27,6 % το τελευταίο τρίμηνο του 2014 παραμένει σε επίπεδα υψηλά - ένα ανησυχητικό σημάδι ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα .
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, μια ήπια οικονομική ανάκαμψη, η οποία προβλέπεται από το ΔΝΤ, θα συνοδευτεί από μια μέτρια κάμψη στα ποσοστά ανεργίας. Πράγματι, με τις σημερινές τάσεις, το ποσοστό ανεργίας θα υπερβεί το 22% μέχρι το 2019 .
Αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τις «χαμένες γενιές» μορφωμένων νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ικανότητές τους.
Έμφαση θα πρέπει να δοθεί τα επόμενα χρόνια, από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τώρα που τα δημόσια οικονομικά δείχνουν να ανακάμπτουν και η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται το 2014 να διαμορφώσει ένα πρόσφορο έδαφος, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου η στρατηγική για τη στήριξη της απασχόλησης είναι επείγουσα και απαραίτητη.
Ο κ. Ryder εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα, όπως την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που συνδέεται με μια " κοινή δράση ", όλων των ελλήνων κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ , ΕΣΕΕ , ΓΣΕΒΕΕ , ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ), το οποίο υποστηρίζεται από τον υπουργό κ. Βρούτση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα ΓΣΣΕ και το κοινό σχέδιο το οποίο διευκολύνει με τεχνική υποστήριξη το ILO, στοχεύει στην ενίσχυση και την πιθανή αναθεώρηση των μηχανισμών του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον κρίσης .
Για τον κ. Ryder η αναγκαιότητα για αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα - ο κοινός παρονομαστής όλων των παρατηρήσεων των εποπτικών οργάνων του ILO που επιβλέπουν την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων εργασίας - συνδέεται με την ανάγκη δημιουργίας ενός αναγκαίου «χώρου» που θα επιτρέψει στους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν, μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου, στην εξεύρεση κοινών λύσεων σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας .
Ο Γενικός Διευθυντής του ILO αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εργασίας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας του ILO, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της εργατικής νομοθεσίας, όπως το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας σε ένα περιβάλλον ανησυχητικά υψηλών επιπέδων αδήλωτης εργασίας.
Ο κ. Ryder έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι το ILO, με τη σύσταση ενός προσωρινού γραφείου Διασύνδεσης του ILO στην Αθήνα, παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να παρέχει κάθε δυνατή τεχνική υποστήριξη.
Ο κ. Ryder πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Α' Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, κ. Ι. Τραγάκη και τον Υφυπουργό, κ. Β. Κεγκέρογλου, καθώς και με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.