Bloomberg: Η εμπιστοσύνη επιστρέφει για την Ελλάδα

Η έξοδος της ΔΕΗ και της Intralot στις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων ύψους 700 εκατ. και 250 εκατ. ευρώ, δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα, τη χώρα που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν το "πρόσωπο" της κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Bloomberg: Η εμπιστοσύνη επιστρέφει για την Ελλάδα

Η ανάκαμψη στην οικονομία της χώρας που πυροδότησε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επέτρεψε στην μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά από το 2000, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ΔΕΗ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ. ευρώ, έχοντας αρχικά στόχο τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων παιγνίων Intralot προχώρησε σε έκδοση ομολόγων 250 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ αρχικά. Οι δυο αθηναϊκές εταιρείες είναι οι πρώτες ελληνικές εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου που προχωρούν σε έκδοση ομολόγων στην Ευρώπη φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα αφότου η κυβέρνηση έληξε την τετραετή «εξορία» της από τις διεθνείς αγορές στις 10 Απριλίου, με την έκδοση ομολόγων ύψους 3 δις. ευρώ, στην οποία η ζήτηση ήταν σχεδόν επταπλάσια της προσφοράς, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς. Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος, εμφανίζοντας την πρώτη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας μετά από επτά χρόνια.

«Η Ελλάδα ήταν το 'πρόσωπο' της κρίσης και τώρα επιστρέφει», σχολίασε ο Juan Esteban Valencia, της Societe Generale. «Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην δουλειά που έχει γίνει εκεί, όμως περισσότερο είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι ψάχνουν πραγματικά απεγνωσμένα για αποδόσεις».

Η ΔΕΗ πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 4,75% και 5,5% αντίστοιχα, ενώ η Intralot εξέδωσε επταετή ομόλογα με επιτόκιο 6,125%. Η Intralot είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων σε ευρώ τον Αύγουστο, όπου πούλησε πενταετείς τίτλους με κουπόνι 9,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόστη δανεισμού για εταιρείες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας είναι πλέον χαμηλότερα σε σχέση αυτά εταιρειών του ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το μέσο επιτόκιο στα εταιρικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας υποχώρησε τον Απρίλιο κατά 18 μονάδες βάσης στο ρεκόρ του 1,75%, έναντι του 1,79% για τα ομόλογα χωρών εκτός περιφέρειας, σύμφωνα με τον δείκτη Euro Periphery Non-Financial Index της Bank of America Merrill Lynch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v