Σενάρια και δημοσκοπήσεις βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό τοπίο

Που βάζουν τον πήχη τα κομματικά επιτελεία για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Αισιοδοξία απ' όλες τις πλευρές για την επόμενη μέρα. Θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί κάτω του 10% λέει ο Βενιζέλος.

Σενάρια και δημοσκοπήσεις βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό τοπίο

Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται τα κομματικά επιτελεία, έχοντας στα χέρια τους και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δύο μόλις εβδομάδες πριν από την πρώτη εκλογική μάχη. Όλοι εκφράζουν δημοσίως την αισιοδοξία τους, εικόνα εν πολλοίς διαφορετική από την πραγματικότητα και ενώ οι αναποφάσιστοι εξακολουθούν σε δυσθεώρητα νούμερα. Την ίδια ώρα οι μετρήσεις που βγαίνουν στο φως αρχίζουν να πληθαίνουν, με τις τελευταίες μάλιστα να διαφέρουν αρκετά στα ποσοστά τους.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της εταιρείας Palmos Analysis για το Tvxs δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 3,5 μονάδες διαφορά της ΝΔ, ενώ οι άλλες δύο φέρουν το μείζον κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 0,8% διαφορά σύμφωνα με την εταιρία e-voice για το "Παρασκήνιο" και με 0,6% κατά την MRB για λογαριασμό του Star.

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 20,6% έναντι 20,0% του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλογικοί στόχοι του κάθε κόμματος διαφέρουν

Κατ' αρχήν η ΝΔ όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές βάζει τον πήχη στις 6-7 περιφέρειες (από 13 που είναι στο σύνολό τους) ενώ στις ευρωεκλογές κάνουν λόγο για πρωτιά. Από εκεί και πέρα, πάντως, διαχειρίσιμη θεωρούν -σε ανεπίσημες συζητήσεις- και μια πιθανή ήττα της τάξεως των τριών, για παράδειγμα, μονάδων διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό πάντα με την επικράτηση στην πλειοψηφία των περιφερειών.

Στην Κουμουνδούρου στις κάλπες για τις περιφέρειες και τους δήμους, λόγω και της μη αναγνωρισιμότητας των υποψηφίων τους, δεν ελπίζουν σε πολλές νικηφόρες μάχες. Ο ρεαλιστικός στόχος για τις Περιφέρειες είναι να καταφέρουν να πάρουν 1 με 2, με τη Ρένα Δούρου στην Αττική και την Αγλαϊα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, έχει μιλήσει για νίκη έστω με μία ψήφο διαφορά, ωστόσο, όπως ομολογούν στις μεταξύ τους συζητήσεις τα στελέχη του κόμματος, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί επί της ουσίας νίκη που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις. Το καλό σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια άνετη επικράτηση τουλάχιστον με 4-5 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επικείμενες ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχει με την Ελιά. Με τα σημερινά δεδομένα, στο πάλαι ποτέ πανίσχυρο κόμμα εξουσίας, ο πλέον εφικτός στόχος είναι η πέμπτη θέση και η εκλογή σε μια τέτοια περίπτωση δύο ευρωβουλευτών. Από την άλλη, ευελπιστεί στη θετική παρουσία συγκεκριμένων υποψηφίων που στηρίζει σε Περιφέρειες (Σγουρός στην Αττική, Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα, Αρναουτάκης στην Κρήτη), καθώς και σε Δήμους (Καμίνης στην Αθήνα, Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη), προκειμένου να "χρυσωθεί το χάπι" των... χαμηλών πτήσεων.

Ο Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξή του τόνισε πως στις ευρωεκλογές χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που να μην επιδέχεται διφορούμενες αναγνώσεις και να μη θέτει σε αμφιβολία την κυβερνητική σταθερότητα. Ζήτησε να στηριχθεί η Ελιά για να προστατευθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα μιλώντας στο Mega απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σημάνει για το ΠΑΣΟΚ πτώση κάτω του 10% σημείωσε πως σημασία έχει τι θα σημαίνει για τη χώρα, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας και κυβερνητικού προσανατολισμού. 

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς σε άρθρο του στο Βήμα ασκεί κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Ξεχωριστή παράμετρο αποτελεί για όλα τα κόμματα η απάντηση στο ερώτημα αν στις ευρωεκλογές θα καταφέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά να υπερβαίνουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρητικά η συγκυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίζει το έργο της χωρίς αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η πολιτική αστάθεια θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Την Παρασκευή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δυο ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου μίλησε για "επικοινωνιακά τεχνάσματα" της Κουμουνδούρου, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως "το θυμήθηκε ξαφνικά, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες της η διακομματική Επιτροπή, όπου το κόμμα του δεν έθεσε ποτέ ως τώρα τέτοιο ζήτημα". Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι "ο πανικός του πρωθυπουργού είναι έκδηλος. Φοβάται το διάλογο όπως ο διάολος το λιβάνι".

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι μετά τις ευρωεκλογές, όλοι οι πολιτικοί χώροι από τη Δεξιά ως την Αριστερά θα μπουν σε συνθήκη ανασυνθέσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v