CNBC: Ανοιχτός ο δρόμος για ελάφρυνση χρέους

"Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 χωρίς νέα μέτρα", δηλώνει στο CNBC η Μιράντα Ξαφά. Σήμερα το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

CNBC: Ανοιχτός ο δρόμος για ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους της στην ευρωζώνη συμφωνία για μείωση του χρέους της, στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, καθώς η χώρα σημειώνει πρόοδο στην εξισορρόπηση των οικονομικών της, σημειώνει το CNBC. 

Το CNBC υπενθυμίζει τη σχετική αναφορά του Γ. Στουρνάρα ότι "είναι ανοιχτός ο δρόμος για μια συζήτηση περί μείωσης του ελληνικού χρέους", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Οι αναλυτές, σημειώνει, περιμένουν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει επιμήκυνση στην αποπληρωμή χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια καθώς και μειώσεις επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια διάσωσης. 

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Ελλάδα εμφανίζονται ξανά πιο αισιόδοξες από αυτές των διεθνών πιστωτών. Παρά το γεγονός ότι στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν εμφανίζονται μέτρα λιτότητας, αυτά ενδέχεται να έλθουν αργότερα. "Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ πέρυσι στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 χωρίς νέα μέτρα", δηλώνει η Μιράντα Ξαφά, CEO της EF Consulting. 

Τέλος, το CNBC υπογραμμίζει ότι είναι πιθανή μια νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου εντός του έτους, ύψους 3-6 δισ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v