Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα 3,56 δισ. σε τρεις μήνες

Φορτώνονται χρέη 1 δισ. ευρώ το μήνα οι φορολογούμενοι. Από τα νέα ληξιπρόθεσμα η ΓΓΔΕ εισέπραξε 328 εκατ. ευρώ και από τα παλαιά επιπλέον 561 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ.

«Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα 3,56 δισ. σε τρεις μήνες
Συνολικά 889 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα μάζεψε σε τρεις μήνες η ΓΓΔΕ- στα 3,562 δις ευρώ τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα έχει πάψει πλέον να συνιστά είδηση. Είναι τόσο βαρύ το φορτίο των φόρων και τέτοια η συρρίκνωση των εισοδημάτων που μοιάζει πλέον αυτονόητο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους την Εφορία.

Αντίθετα, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα οποία δείχνουν ότι μέσα σε ένα τρίμηνο η Φορολογική Διοίκηση κατάφερε να εισπράξει περίπου 900 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη ( φρέσκα και παλιά) δείχνει ότι τα πράγματα έχουν σφίξει. Ο φόβος των κατασχέσεων, οι ρυθμίσεις οφειλών αλλά και η δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώνουν κάθε μήνα έναντι της οφειλής τους, αποδίδουν λεφτά στα ταμεία του κράτους.

Αναλυτικά από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,562 δισ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στο βουνό των 61,9 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια.

Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα όμως η ΓΓΔΕ εισέπραξε 328 εκατ. ευρώ και από τα παλαιά επιπλέον 561 εκατ. ευρώ. Συνολικά 889 εκατ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες ή παραπάνω από τα μισά των ετήσιων αποδόσεων της έκτακτης εισφοράς!

Κατά τα λοιπά, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δεν κρύβουν εκπλήξεις. Οι έλεγχοι εξακολουθούν να προχωρούν με βραδύς ρυθμούς αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως θα «γκαζώσουν» τους επόμενους μήνες καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν οι νέες τεχνικές ελέγχου αλλά και η ανασύνταξη των υπηρεσιών.

Μέχρι σήμερα πάντως, η εικόνα δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 πλήρεις έλεγχοι και στο σύνολο του έτους 500. Αντ' αυτών στο πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν 95, ενώ και οι εισπράξεις έναντι των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων περιορίζονται στο 26,73% έναντι στόχου 65%.

Στους ελέγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, των off shore και των εμβασμάτων, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 59, 4 και 31 αντιστοίχως, την ώρα που οι μνημονιακοί στόχοι αφορούν σε 307 ολοκληρωμένους ελέγχους στο εξάμηνο και 720 στο τέλος του έτους. Οι εισπράξεις είναι στο 28,89% έναντι στόχου 50%.

Τον Μάρτιο πάντως ξεκίνησαν 468 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου, άλλοι 657 σε πρόσωπα με εμβάσματα και άλλοι 152 σε off shore. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v