Σήμερα το απόγευμα κληρώνει για ΑΔΜΗΕ

Στις 5 το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τις εταιρίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ. Μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών είναι η ιταλική TERNA, η οποία από καιρό προετοιμάζει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Τι θα κρίνει την έκβασή του.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σήμερα το απόγευμα κληρώνει για ΑΔΜΗΕ

Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα γνωρίζουμε ποιοι και πόσο σοβαρά ενδιαφέρονται για τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία για συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού τόσο διαχειριστών δικτύων από κοινοτικές χώρες, όπως η ιταλική ΤΕRNA, αλλά και από μη κοινοτικές όπως η State Grid Corporation of China (SGCC), όσο και συνταξιοδοτικών funds της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μεταξύ των ισχυρών διεκδικητών του ΑΔΜΗΕ είναι η ιταλική TERNA, η οποία από καιρό προετοιμάζει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό και επεξεργάζεται τα σχέδια για την παράλληλη ανάπτυξη του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού με το ιταλικό.

Να σημειωθεί ότι στελέχη της TERNA βρίσκονται πολύ συχνά στην Αθήνα, ενώ η ιταλική κρατική εταιρεία έχει επιλέξει στρατηγικά την επέκτασή της στις χώρες της Βαλκανικής. Έτσι έχει εξαγοράσει ποσοστά στον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου, ενώ συνδιαχειρίζεται με τον ΑΔΜΗΕ το υποβρύχιο καλώδιο Ελλάδας - Ιταλίας χωρητικότητας 500 μεγαβάτ.

Στην επιτυχία του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι αποδόσεις των επενδυμένων κεφαλαίων, οι οποίες είναι απόλυτα ρυθμιζόμενες και ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει κυρίως τα συνταξιοδοτικα funds, τα οποία αξιολογούν αντίστοιχες επενδύσεις με το ύψος των εισπράξεων που θα έχουν από τις εταιρείες διαχείρισης δικτύων.

Αυτήν τη στιγμή το εγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων στον ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 8%. Προκειμένου δε να γίνει πιο ελκυστική η εταιρεία, δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά 0,5% καθώς ανώτερο ποσοστό δεν το αντέχουν οι καταναλωτές υπό την παρούσα συγκυρία.

Δεν αποκλείεται ωστόσο ως κίνητρο να επιτραπεί υψηλότερο ποσοστό για τις επενδύσεις που θα γίνουν στις υποβρύχιες διασυνδέσεις με Κυκλάδες και Κρήτη, με την ολοκλήρωση των οποίων οι καταναλωτές θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μείωση των τελών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του διαγωνισμού, σημειώνεται ότι αυτός θα γίνει σε δύο φάσεις. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της θα προεπιλέξουν τις εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, όπως πείρα στη διαχείριση δικτύων, χρηματοοικονομική κατάσταση κ.λπ.

Οι προεπιλεγέντες θα υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση και να αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room για τον νομικό και οικονομικό έλεγχο του ΑΔΜΗΕ.

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή και την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας και της συμφωνίας μετόχων, ενώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα πρέπει να ληφθούν οι εγκρίσεις από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές, οι οποίες και θα αξιολογήσουν αν η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΑΔΜΗΕ δεν συγκρούεται με τις κοινοτικές ενεργειακές οδηγίες και το δίκαιο του ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v