Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παζάρι» για αλλαγή στόχων στα πλεονάσματα

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έχει ως στόχο να κατέβει ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών προκειμένου να γίνει εφικτή η μείωση των φόρων. Αισιοδοξία για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 911 εκατ. του 2015.

«Παζάρι» για αλλαγή στόχων στα πλεονάσματα

Επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για το 2014, όσο και για τα επόμενα χρόνια φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να εξαλείψει το όποιο δημοσιονομικό κενό καταγράφεται στο μεσοπρόθεσμο και να αποφύγει τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων. 

Οι εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τον Σεπτέμβριο το δημοσιονομικό κενό των 911 εκατ. ευρώ για το 2015, που αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο, θα έχει ήδη καλυφθεί χάρη στις καλύτερες επιδόσεις του προϋπολογισμού (στο 4μηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,048 δισ). Επιπλέον, φαίνεται πως θα διεξαχθεί και μια παράλληλη συζήτηση έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων δημιουργώντας και τα περιθώρια για χαλάρωση και της φορολογικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, το 2017 για παράδειγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Οι στόχοι αυτοί ,όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, τέθηκαν με βάση τις αρχικές παραδοχές για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι οποίες όμως αναμένεται να αλλάξουν καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Όπως άλλωστε ανέφερε σήμερα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη των στόχων δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συζητήσει με τους δανειστές μειώσεις φόρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v