Κλινικές: Οι απειλές του υπουργείου και η «ταμπακέρα»

Το τελεσίγραφο του υπουργείου προς τις κλινικές σε περίπτωση επίσχεσης υπηρεσιών. Τι ζητά και γιατί απειλεί με διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Κλινικές: Οι απειλές του υπουργείου και η «ταμπακέρα»

Με διακοπές συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ απειλεί -ακόμη και διά τηλεοράσεως- το υπουργείο Υγείας όσες κλινικές προχωρήσουν σήμερα στην εξαγγελθείσα επίσχεση εργασίας στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, οι υπεύθυνοι του υπουργείου απλώς προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα της υγείας κάτω από το χαλί. Και αυτό γιατί ακόμη και αν τελικά δεν ξεκινήσει σήμερα η επίσχεση των ιδιωτικών κλινικών το πρόβλημα κάθε άλλο παρά έχει λυθεί. Απλά θα αναβληθεί για λίγες εβδομάδες (μετά τις εκλογές...), ή έστω για λίγους μήνες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ (ελληνικό κράτος) σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα:

Πρώτον, ότι αυτός θα αποφασίζει μόνος του(!) για το πόσα λεφτά θα εισπράττουν οι κλινικές για τις υπηρεσίες που αυτές θα προσφέρουν.

Δεύτερον, ότι μόνος του θα μπορεί να αλλάζει ακόμη και αυτό το ποσό κατά το δοκούν, ή γενικότερα μόνος του θα μπορεί να μεταβάλλει τους όρους της... συνεργασίας.

Τρίτον, δεν δεσμεύεται για το αν και πότε θα πληρώνει, έστω και αυτά που ορίζει μόνος του ως πληρωμή με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω.

• Και τέταρτον, απειλεί πως όποια κλινική προχωρήσει από σήμερα σε επίσχεση κινδυνεύει να δει τη σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ (ασκώντας ουσιαστικά την καταχρηστική δύναμη του μονοψωνίου...) να διακόπτεται.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο όπου ακόμη και οι πλέον ισχυροί ιδιωτικοί όμιλοι στον χώρο της υγείας είναι ζημιογόνοι και η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου είναι υπερεκτεθειμένη στις τράπεζες ή έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε... όσους ομιλούν την ελληνική γλώσσα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι προθέσεις του ΕΟΠΥΥ είναι κατανοητές: Έχει οδηγίες να μειώσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, ενώ πολλοί γιατροί (κυρίως λόγω «κουλτούρας») συνεχίζουν να γράφουν υπερβολικές εξετάσεις και πάρα πολλά φάρμακα.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει ο ΕΟΠΥΥ έχει... κοντά ποδάρια», αναφέρει γνωστό στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας πως «ακόμη και αν το υπουργείο πιέσει τις κλινικές να συμφωνήσουν, οι περισσότερες από αυτές θα σκάσουν στις (κρατικά ελεγχόμενες) τράπεζες, επιτυγχάνοντας στο τέλος της ημέρας μια... τρύπα στο νερό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v