Τουρισμός: Ελληνικό «σωσίβιο» για την TUI

Πώς η μεγάλη αύξηση κρατήσεων που καταγράφεται για διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι μείωσε τις ζημιές του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης. Μειώνουν κρατήσεις οι κύριες δεξαμενές τουριστών. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί.

  • του Παύλου Υψηλάντη
Τουρισμός: Ελληνικό «σωσίβιο» για την TUI

Στις ελληνικές παραλίες φαίνεται πως θα κριθεί, το φετινό καλοκαίρι τουλάχιστον, η οικονομική κατάσταση των ισχυρότερων tour operator της Ευρώπης, αλλά και οι συσχετισμοί δύναμης στην ταξιδιωτική αγορά της Ε.Ε.

Η οικονομική κατάσταση σε κύριες «δεξαμενές» τουριστών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι χώρες της Σκανδιναβίας αποτυπώνεται στη μείωση κρατήσεων διακοπών για το φετινό καλοκαίρι. Κι αν δεν υπήρχε η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, οι ισχυροί «παίκτες» του χώρου θεωρείται βέβαιο πως θα κατέγραφαν σημαντικότατες ζημιές.

Η πιο πάνω εκτίμηση στελεχών της αγοράς βασίζεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε μόλις χθες μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης TUI Travel. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των πελατών του ταξιδιωτικού ομίλου που έκαναν κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές μειώθηκε 2% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο όμιλος αποδίδει το αποτέλεσμα στην αργή οικονομική ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ιδιαίτερα μεγάλη πίεση δέχθηκαν οι πωλήσεις του ομίλου στη Γαλλία και τι Σκανδιναβία.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του TUI Travel οδήγησε σε πτώση 2,3% της τιμής της μετοχής του ομίλου που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη του βρετανικού δείκτη FTSE-100.

Η βουτιά πωλήσεων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τον TUI Travel αν η κατάσταση δεν εξισορροπούνταν από τη μεγάλη αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, η μείωση της πελατείας αντισταθμίστηκε από την αύξηση της τιμής των πακέτων διακοπών που διέθεσε ο TUI Travel. Γεγονός που επιτρέπει στους υπεύθυνους του ομίλου να αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν το στόχο τους να αυξήσουν 7-10% τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου.

Ο Peter Long, δ/νων σύμβουλος του TUI Travel, σημείωσε με έμφαση τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως δημοφιλείς είναι οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια νησιά της Ισπανίας, η Τουρκία και η Τζαμάικα.

Αντίθετα, στασιμότητα καταγράφεται στις κρατήσεις στη αγορά της Γερμανίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης και κρίσιμη για τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα των ταξιδιωτικών ομίλων.

Ο όμιλος που ελέγχεται κατά 55% από τη γερμανική TUI AG εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 298 εκατ. Στερλινών (366 εκατ. Ευρώ) στο α' εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης έναντι 289 εκατ. στερλινών (254,9 εκατ. Ευρώ) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αποτέλεσμα, πάντως, που είναι καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ζημιές 305 εκατ. στερλίνες ή 374,6 εκατ. ευρώ (Morgan Stanley) και 315 εκατ. στερλίνες ή 386.8 εκατ. ευρώ (Deutsche Bank).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v