ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή Τζήμερου -Σκυλακάκη

Την αναστολή της υπουργικής απόφασης για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών ζητούσαν Θάνος Τζήμερος και Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή Τζήμερου -Σκυλακάκη

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ για λόγους δημοσίου συμφέροντος η προσφυγή του συνασπισμού κομμάτων «Γέφυρες / Δημιουργία Ξανά - Θάνος Τζήμερος / Δράση - Θόδωρος Σκυλακάκης», με την οποία ζητούσαν την αναστολή της υπουργικής απόφασης για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει την Συνταγματική αρχή της ισότητας ενώ επεσήμαιναν ότι τόσο η Δράση όσο και η Δημιουργία Ξανά έχουν παρουσία ετών στην πολιτική και ως εκ τούτου βάσει των κριτηρίων της αναλογικής ισότητας έπρεπε να λάβουν τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο τουλάχιστον των κομμάτων Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και Οικολόγοι Πράσινοι.

Ωστόσο με την υπ' αριθμόν 84/2014 απόφασή του οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν οτι η αναστολή της εν λόγω υπουργικής απόφασης θα ήταν αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον καθώς θα συνεπάγε το την μη επαρκή ενημέρωση του εκλογικού σώματος στις Ευρωεκλογές.

Επιπλέον οι δικαστές διευκρινίζουν στην απόφασή τους ότι το ΣτΕ δεν έχει «την εξουσία επιβολής κανονιστικής ρυθμίσεως όσον αφορά την προεκλογική προβολή των κομμάτων» μέσω:

α) ανακαθορισμού των κριτηρίων για την κατανομή του δωρεάν διατιθέμενου χρόνου προβολή τους στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και β) της άρσης της νομοθετικής απαγόρευσης προβολής τους με ίδιους πόρους από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v