Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Κακά μαντάτα από Ρωσία

Κίνδυνος για πιθανές ζημίες έως μισό δισ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό από τις ακυρώσεις. Το «κοκτέιλ» αιτίων που οδηγεί στη μείωση κρατήσεων από τους Ρώσους τουρίστες και ο αντίκτυπος από το... «σύνδρομο της Κριμαίας».

  • του Παύλου Υψηλάντη
Τουρισμός: Κακά μαντάτα από Ρωσία

Το καμπανάκι που ηχούσε προειδοποιητικά όλο το προηγούμενο διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό από την αγορά της Ρωσίας ακούγεται πλέον ευδιάκριτα. Τόσο ώστε τουριστικοί παράγοντες να θεωρούν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση μη αναστρέψιμη, εκτιμώντας τις πιθανές απώλειες εσόδων τουλάχιστον σε 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες μπορεί να φθάσουν τα 400-500 εκατ. αν η μείωση κρατήσεων παραμείνει στα επίπεδα του 30%.

Είναι τέτοια η μείωση κρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι ώστε οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ τροποποιούν ή ακυρώνουν ανά εβδομάδα μεμονωμένα δρομολόγια ή ολόκληρα προγράμματα πτήσεων των αεροπλάνων τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χασούρα.

Πρόσφατα ακυρώθηκαν προγράμματα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, ακυρώθηκε το 39% των δρομολογίων, καθώς αποχώρησε ένας από τους τρεις Ρώσους τουρ οπερέιτορ που είχαν συμπεριλάβει το νησί στο πρόγραμμά τους.

Οι κρατήσεις δεν εμφανίζουν μέχρι στιγμής σημάδια ανάκαμψης παρά τις προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων και παρότι βρισκόμαστε, ήδη, στα τέλη Μαΐου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για το επόμενο δεκαήμερο οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ διαθέτουν τα πακέτα τους σε τιμές κάτω του κόστους σε μια προσπάθεια να μειώσουν όσο γίνεται τη χασούρα.

Υψηλόβαθμη πηγή γνωστού Ρώσου τουρ οπερέιτορ με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr εκτίμησε πως με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί θα αποτελούσε ικανοποιητική εξέλιξη αν στο τέλος της σεζόν η μείωση αφίξεων περιοριζόταν στα επίπεδα του 20%.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι κρατήσεις από τη Ρωσία φέτος είναι κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής (last minute). Έλεγαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως αν δεν υπήρχε η διαδικασία έκδοσης βίζας που απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα πολλοί θα προτιμούσαν να κάνουν κράτηση ακόμα και την παραμονή της αναχώρησής τους.

Η φετινή μείωση κρατήσεων από τη Ρωσία αποδίδεται από στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ σε έναν συνδυασμό παραγόντων.

Αφενός, εξηγούν, συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία η οποία δεν είναι καλή. Το ρούβλι μόλις το τελευταίο διάστημα ενισχύεται. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εργοστάσια κλείνουν και άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά, κι εντείνεται η αβεβαιότητα.

Οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. σε Ρώσους εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία εκτιμάται ότι επηρεάζεουν μέχρι στιγμής ελάχιστα τις κρατήσεις. Περισσότερο, λένε, επηρεάζει τους Ρώσους που είναι στελέχη των σωμάτων ασφαλείας για τους οποίους απαιτείται, πλέον, ειδική άδεια από τις ρωσικές αρχές για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η βίζα παίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο. Το κόστος (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που χρεώνουν τα visa center) φθάνει τα 65-70 ευρώ ανά άτομο. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σε 260-280 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό αυτό δεν υπάρχει για τους Ρώσους που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δείχνουν να στρέφονται φέτος προς Τουρκία και Αίγυπτο οι οποίες καταγράφουν αυξημένες κρατήσεις.

Την ίδια στιγμή οι βίζες εκδίδονται αυστηρά για τις μέρες που διαρκεί το ταξίδι με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα σε περίπτωση αλλαγής των ημερομηνιών αναχώρησης και επιστροφής ενός γκρουπ. Στέλεχος Ρώσου τουρ οπερέιτορ ανέφερε χαρακτηριστικά πως χρειάστηκε να μετατεθεί κατά μία μέρα η πτήση επιστροφής ενός γκρουπ, αλλά επειδή οι βίζες έληγαν χρειάστηκε να γίνει πρόσθετη διαδικασία για να παραταθεί κατά μία μέρα η ισχύς.

Υστέρηση, παράλληλα, σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, φαίνεται πως καταγράφεται και στην έκδοση βίζας πολλών εισόδων. Πρόκειται για τις βίζες οι οποίες διευκολύνουν τους τουρίστες από χώρες εκτός Σένγκεν να κάνουν επαναλαμβανόμενα ταξίδια σε χώρες όπως της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη βίζα ισχύει για έναν χρόνο, δίνει τη δυνατότητα παραμονής σε χώρα Σένγκεν για 180 μέρες με την προϋπόθεση ότι η παραμονή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 90 μέρες ανά εξάμηνο.

Το «σύνδρομο» της Κριμαίας

Η Κριμαία και το Σότσι αποτελούν τις δύο μεταβλητές που δεν υπήρχαν μέχρι πέρυσι στην εξίσωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Φαίνεται, όμως, πως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η επιθυμία των ρωσικών αρχών να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό με επίκεντρο το «ολυμπιακό» Σότσι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα πρόγραμμα προβολής των δύο περιοχών με στόχο να αποτελέσουν κύρια κέντρα εσωτερικού τουρισμού.

Στην περίπτωση της Κριμαίας, μάλιστα, εντείνεται η φημολογία στη ρωσική αγορά πως εξετάζεται ακόμα και νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας θα υποχρεωθούν να συμπεριλάβουν την Κριμαία στους προορισμούς τους, αλλιώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια.

Οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν να συνδέσουν ταχύτατα και στενά την Κριμαία με τις άλλες περιοχές της Ρωσίας, αξιοποιώντας και τη συγκυρία σύμφωνα με την οποία πολλοί Ρώσοι θέλουν να επισκεφθούν -και για συναισθηματικού λόγους- την περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές, μάλιστα, φέρονται να έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των Ρώσων επισκεπτών στην Κριμαία από 6 εκατ. πέρυσι σε 10 εκατ. φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v