Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: «Πράσινο φως» από ΕΕ στο νέο ΕΣΠΑ

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ από πλευράς ΕΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία έγκριση των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των νέων δράσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χατζηδάκης: «Πράσινο φως» από ΕΕ στο νέο ΕΣΠΑ

«Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με ταχύτητα και θα προχωρήσουμε με ταχύτητα», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το νέο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα της περιόδου 2014-2020, συνολικού ύψους 26,002 δισ. ευρώ (τα 19,7 δισ. αφορούν την κοινοτική συνδρομή και τα υπόλοιπα την ελληνική συμμετοχή).

Σημαντική μείωση, πάντως, θα υποστεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης των έργων στο νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Κοινοτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι τα ποσοστά συγχρηματοδότησης θα είναι χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ και φθάνουν στο 95%, και θα διαμορφωθούν στο 80% με δύο εξαιρέσεις, στο Ν. Αιγαίο όπου η συγχρηματοδότηση περιορίζεται στο 50% και στη Στ. Ελλάδα όπου διαμορφώνεται στο 60%.

Στην παρουσίαση που έκαναν για το νέο πρόγραμμα οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγω για ανάγκη στη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει στροφή σε «έξυπνες επενδύσεις» σε σχέση με τις βαριές υποδομές που γίνονταν μέχρι τώρα.

Επεσήμαναν ότι πλέον έχουν αυξημένες αρμοδιότητες οι τοπικές κοινωνίες ειδικά σε προγράμματα απασχόλησης και έδωσαν ειδική σημασία στην αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ για να μπορέσει να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας όπως σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Επίσης προσέθεσαν ότι δεν μπορεί από τώρα να προσδιοριστεί το ποσό της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στο νέο ΕΣΠΑ αν και θεωρούν πάρα πολύ σημαντική την εύρεση τέτοιων πόρων.

Ταχύτητα

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα, μεταξύ των 28 κρατών-μελών, μετά τη Δανία και τη Γερμανία, που λαμβάνει το πράσινο φως χωρίς παρατηρήσεις, γεγονός που όπως είπε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης προετοιμασίας, που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν και της συνεργασίας και διαβούλευσης με τις 13 Περιφέρειες, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία έγκριση των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων (τα οποία βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση με τις Βρυξέλλες και πρόκειται να υποβληθούν επίσημα έως τα μέσα του καλοκαιριού), ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των νέων δράσεων.

Επισήμανε παράλληλα ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει το χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται συνήθως μεταξύ δύο προγραμματικών περιόδων, και ακόμα τόνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα στη χρονιά θα προκηρυχθούν δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ για:

- Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων.
-Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.ά.)
-Αντιμετώπιση της φτώχειας
-Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων
-Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων
-Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας
-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον).

 

* Δείτε ενημερωτικό σημείωμα για το νέο ΕΣΠΑ, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την παρουσίαση της έγκρισης στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v