Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν έχει νομιμοποίηση η κυβέρνηση

Εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Παπούλια. Η παρούσα Βουλή δεν νομιμοποιείται να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζητά από Σαμαρά να μην προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις (ΤτΕ, νερά, επίτροπο). Για θεσμική εκτροπή μιλούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

Τσίπρας: Δεν έχει νομιμοποίηση η κυβέρνηση

Αυτή η κυβέρνηση στερείται νομιμοποίησης, θα πρέπει να προσφύγουμε με συντεταγμένο τρόπο σε εκλογές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Όπως είπε, εξερχόμενος της συνάντησης, εξέθεσε στον Κ. Παπούλια τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Έκανε λόγο δε για νέο πολιτικό τοπίο και ιστορική ανατροπή.

«Δεν είναι μόνο η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 4 μονάδες, αλλά και οι απώλειες 11 και πλέον μονάδων της συγκυβέρνησης σε σχέση με το 2012», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έκανε λόγο για μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του εκλογικού σώματος και στη σημερινή σύνθεση της Βουλής. «Εάν είχαμε εθνικές εκλογές, τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα εξασφάλιζαν 94 βουλευτές, από 162 που έχουν σήμερα στη Bουλή. Όταν καταγράφεται τέτοια δυσαρμονία, η Βουλή δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει με κρίσιμα μέτρα τα επόμενα χρόνια, πόσο μάλλον να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «θα πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο να προσφύγουμε σε εκλογές για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα».

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε κλεισμένα στα συρτάρια του, να μην εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας, να μη διανοηθεί να πουλήσει το νερό και να μην προχωρήσει σε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών και περιοχών ειδικού κάλλους».

Προειδοποίησε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς «δεν θα πρέπει να διανοηθεί να προχωρήσει σε διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον διορισμό του επόμενου επιτρόπου δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας». 

 


 

Ο διάλογος με τον Κ. Παπούλια

Στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια παρουσία των δημοσιογράφων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι προέβλεπαν καταστροφή αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε με 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τελικά κέρδισε με 4 και σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, ενώ σημείωσε ότι «ήταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του στάθηκε στην άνοδο των ακραίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές, θέτοντας θέμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της παρούσας συγκυβέρνησης να διαπραγματευτεί το χρέος και μια σειρά άλλα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

 



Κεδίκογλου: Θεσμική εκτροπή από τον Τσίπρα

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Σίμο Κεδίκογλου να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει στο ακέραιο την εντολή της. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» και σημείωσε ότι η διάταξη περί "δυσαρμονίας" έχει καταργηθεί εδώ και 28 χρόνια. 

Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η πρόταση Τσίπρα 

«Ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολή θέση καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης».

Αυτό ανέφερε, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το αίτημα για προσφυγή σε εθνικές εκλογές που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Παπούλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v