Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα από Βρυξέλλες σε Αθήνα

Πώς αποτιμούν οι δανειστές τις ελληνικές κάλπες. Οι ανησυχίες για το επόμενο «δύσκολο» νομοσχέδιο και η ανάγνωση του νέου πολιτικού χάρτη. Οι ζυμώσεις στην Ευρώπη μετά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και γιατί η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση».

Τα μηνύματα από Βρυξέλλες σε Αθήνα

Με τα μάτια στραμμένα στην ελληνική βουλή βρίσκονται οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον. Τα αντανακλαστικά των δανειστών μας για τα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής δείχνουν ότι δεν φοβούνται άμεσες εκλογές. Αντιθέτως, όμως, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα περί ατυχήματος στη Βουλή το οποίο μπορεί να φέρει και τις πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

Κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Εuro2day.gr ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να αυξήσει την πλειοψηφία του στη Βουλή τότε όταν θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο που θα εμπεριέχει μέτρα σίγουρα το ρίσκο είναι μεγάλο.

Στις Βρυξέλλες προβληματίζονται εκτός από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ -που γι' αυτούς δεν είναι έκπληξη- με το κόμμα της Χρυσής Αυγής που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη παρά τις διώξεις των τελευταίων μηνών. Με άλλα λόγια, αδυνατούν να καταλάβουν αν το σκεπτικό των ψηφοφόρων έχει να κάνει με συνολική δυσαρέσκεια στα μέτρα λιτότητας και τιμωρητική ψήφο κατά της κυβέρνησης ή με την ξενοφοβία που δημιουργεί το μεταναστευτικό.

Πάντως, τα κέντρα αποφάσεων ενημερώνονται ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίξει την πόρτα της κυβέρνησης σε ανεξάρτητους βουλευτές που ίσως μείνουν «ορφανοί» μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν σε κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ.

Για τους δανειστές μια αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ηρεμούσε τα νερά των αγορών που αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας. Ανεπισήμως, κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου για διερευνητικές επαφές.

Αυτό που φοβούνται όλοι είναι το γεγονός ότι εκκρεμούν αντιλαϊκά μέτρα που μετατέθηκαν για μετά τις εκλογές για ευνόητους λόγους. Πρόκειται για νέες «ρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας με απολύσεις στο δημόσιο και απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, πιθανή μείωση σε κάποιες συντάξεις με το «άλλοθι» της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το δημοσιονομικό κενό του 2015, που παραμένει αδιευκρίνιστο.

Παρ' όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες ότι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να κάνουν πίσω στα μέτρα λιτότητας, παράγοντας της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι «η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και κανείς δεν θέλει να τη δει να κάνει βήματα πίσω στη δημοσιονομική προσαρμογή».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η δική μου εντύπωση είναι ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει εντός στόχων» είπε ο ίδιος.

Εκτός του ότι το διακύβευμα για την ευρωζώνη είναι μεγάλο για να επιτρέψει τη «παλινδρόμηση» χωρών όπως η δικής μας σε λογική υπέρμετρων δαπανών, το φθινόπωρο είναι μια κρίσιμη περίοδος και για την ίδια την Ελλάδα γιατί θα κληθεί να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση και να αποδείξει ότι αξίζει μια δεύτερη αναπροσαρμογή του δημοσίου χρέους.

Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τα όποια νέα μέτρα αποφασιστούν με την τρόικα τότε η συζήτηση θα αρχίσει για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος. Επιπλέον θα συζητηθεί και η πιθανότητα τρίτου δανείου, την οποία προς το παρόν ο Α. Σαμαράς ξορκίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v