Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Ποια τα ονόματα που «παίζουν» για να στελεχώσουν το νέο σχήμα. Οι πρώτοι υποψήφιοι προς αποχώρηση και οι αντικαταστάτες. Ποιες είναι οι καραμπόλες στα κρίσιμα υπουργεία. Αύριο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις.

Όλα τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης και ότι θα πράξει αυτό που πρέπει έδωσε το έναυσμα να κυκλοφορήσουν στα δημοσιογραφικά γραφεία -και όχι μόνο- πλήθος σενάρια για την επόμενη μέρα. Ανάμεσα σε όλα είναι και η ευρεία αλλαγή των προσώπων που απαρτίζουν την κυβέρνηση, σκέψη που ο πρωθυπουργός είχε στο μυαλό του από πριν. Η υλοποίησή της επισπεύδεται μετά την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Η ανακοίνωση του σαρωτικού ανασχηματισμού θεωρείται θέμα ημερών. Άλλωστε ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, δείχνει και αυτός να τον επιθυμεί διακαώς, οπότε η αυριανή συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες για τα πρόσωπα και τον χρόνο που οι πληροφορίες θα πάρουν σάρκα και οστά. Η φημολογία έχει φουντώσει και τα ονόματα δίνουν και παίρνουν, άλλα προερχόμενα από τα δύο κομματικά επιτελεία και άλλα από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους.

Στον χορό των διαρροών μπήκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αρχικά, μέσω συνεργατών του, εξέφρασε πικρία για την κριτική που του ασκείται και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του, στο οποίο ωστόσο στη συνέχεια δεν επέμεινε. Το συγκεκριμένο υπουργείο είναι κομβικό για τον όλο ανασχηματισμό, καθώς εν πολλοίς θα διαμορφώσει και τις συνολικές εντυπώσεις για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει ώστε να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για το χρέος. Άλλοι μιλούν για ριζική αλλαγή του οικονομικού επιτελείου είτε για διάσπαση του υπουργείου σε δύο, όπως παλαιότερα. Ήδη, ακούγονται τα ονόματα του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος συμμετέχει σταθερά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη. Για τη στελέχωση του συγκεκριμένου υπουργείου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ίσως προτείνει τον Φίλιππο Σαχινίδη, άγνωστο είναι, όμως, αν συμφωνεί και εκείνος.

Άγνωστες είναι οι προθέσεις του κ. Βενιζέλου σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών. Αν δηλαδή θα το κρατήσει ή θα παραμείνει μόνο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που αποχωρήσει από τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης ίσως αποτελέσει παρελθόν, ένεκα και της βούλησης του ΠΑΣΟΚ. Για τη θέση του, μάλιστα, φημολογείται ο Ανδρέας Λοβέρδος που θεωρείται πολύ πιθανό να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κυβέρνηση.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα τρία στελέχη της Ν.Δ. που θυσιάστηκαν στον βωμό των αυτοδιοικητικών εκλογών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πιθανότατα θα έχαναν. Πρόκειται για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που προορίζεται για το υπουργείο Πολιτισμού ή το Παιδείας, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Σταύρο Καλαφάτη.

Για τον νυν υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο υπάρχει γκρίνια γιατί, όπως λένε στη Συγγρού, δεν υποστήριξε προεκλογικά με σθένος τις γαλάζιες υποψηφιότητες, ενώ αντίστοιχο παράπονο εκφράζεται και για τον σημερινό υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, επειδή στήριξε στον Πειραιά την υποψηφιότητα Μώραλη και όχι τον εκλεκτό της Ν.Δ., Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Στο υπουργείο Πολιτισμού δεν θα έλεγε «όχι» και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επιθυμεί να αποχωρήσει από τη σημερινή του θέση. Το υπουργείο Υγείας θα ήθελε διακαώς ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ακούγεται και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παραμείνει στην κυβέρνηση -ίσως και στο υπουργείο του-, κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Άγνωστη είναι η τύχη των πράσινων υπουργών Γιάννη Μανιάτη και Αθανάσιου Τσαυτάρη, την ώρα που στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν προταθεί τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη και του Ηλία Μόσιαλου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Μιχελάκης μάλλον θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, όπως και ο Νίκος Δένδιας, ίσως όμως σε άλλο υπουργείο. Ερώτημα παραμένει η αξιοποίηση ή όχι του Μάκη Βορίδη για τον οποίο έχει αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ (όπως και για τον Άδωνι Γεωργιάδη) και ο οποίος «ακούγεται» για το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο ίδιος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. δεν θα έλεγε όχι σε πρόταση για ένα από τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας ή Ανάπτυξης. Δύσκολο θεωρείται να παραμείνει στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Χαράλαμπος Αθανασίου, σε αντίθεση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που ίσως αποχωρήσουν από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για να ενταχθούν στη διευρυμένη κυβερνητική πλειοψηφία. Ανάμεσά τους, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Βασίλης Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v