Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Από έρευνα προκύπτει ότι τα 2/3 των αγοραστών αυτήν τη στιγμή είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30- 55 ετών. Επιλέγουν παλαιά διαμερίσματα. Κινητικότητα και στην εξοχική κατοικία.

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Είναι Έλληνας, μορφωμένος και οικογενειάρχης, ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών, που διαθέτει μετρητά, ενώ κυρίως ενδιαφέρεται για παλιό διαμέρισμα, αξίας μέχρι 110.000 ευρώ. Πρόκειται για το προφίλ των ελάχιστων επενδυτών στην εγχώρια αγορά κατοικίας όπως το κατέγραψε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμώνων Ελλάδος (ΕΠΠΑ) στην έρευνα για το ''Ποιοι Πού και Γιατί αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα'' σε ένα δείγμα πραγματικών αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα.

"Βασιλιάς είναι αυτήν τη στιγμή το μετρητό, αφού το 84% των αγοραπωλησιών που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους έχουν γίνει με μετρητά και πάντως όχι με δάνειο από τράπεζα" ανέφερε ο κ. Ν. Μανομενίδης από την Ένωση Μεσιτών κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας.

Από την έρευνα, προκύπτει ότι τα 2/3 των αγοραστών ακινήτων σήμερα στην Ελλάδα είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30 - 55 ετών, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 55 ετών. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που εξέτασε η Ένωση το 28% αφορά συναλλαγές με ξένους (οι μισοί εξ αυτών εντός Ε.Ε.).

Θετικό στοιχείο που πιστοποιεί την κινητικότητα τον τελευταίο καιρό στον τομέα της εξοχικής κατοικίας είναι το γεγονός ότι περίπου 1 στα 5 ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) αναφέρεται στα εξοχικά. "Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές και υποσχόμενες βιομηχανίες στον τομέα του real estate στην Ελλάδα", είπε πρίν από λίγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο κ. Θ. Μπόσδας, από την Ένωση Μεσιτών, "και αυτήν την περίοδο φαίνεται η συγκεκριμένη αγορά να αρχίζει και πάλι να αποκτά παλμό".

Μάλιστα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίοι.

Ο κύριος λόγος αγοράς ακινήτου είναι η τοποθέτηση των χρημάτων προς εξασφάλιση, ενώ ως προς τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα, η πλειονότητα αφορά παλιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως 5 ετών ή πρωτοκατοίκητα έως 7 ετών. Πάντως, μόνο για 1 στα 4 ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.

Ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110 χιλ. ευρώ (με βάση πάντα τις πραγματικές αγοραπωλησίες που εξετάζει η έρευνα) όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν 181 χιλ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση το ίδιο ακίνητο έχει απωλέσει το 38% της αξίας του.

Στα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι 130 χιλ. ευρώ από 200 χιλ. ευρώ για το ίδιο ακίνητο το 2009 (μείωση 34%).

* Η παρουσίαση της μελέτης της ΕΠΠΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v