Alpha: Δεν κάνουν επενδύσεις τα κόμματα

Στο ελάχιστο η πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης ανατροπής στην Ελλάδα, αναγκαίο το ελάχιστο όριο συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων για να μην εκτροχιαστεί η ανάκαμψη, λέει η Alpha. Ζητείται εξειδίκευση της αναπτυξιακής πολιτικής. Πού ποντάρουν τώρα οι αγορές.

Alpha: Δεν κάνουν επενδύσεις τα κόμματα

Η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αναπτυξιακή απογείωση της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, τονίζει η Alpha Bank

Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο της δελτίο, σήμερα είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη εξειδίκευσης και εφαρμογής μιας αναπτυξιακής πολιτικής, όχι με τη διάθεση δημόσιων πόρων που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν, αλλά με το άνοιγμα της οικονομίας στις επενδύσεις και την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά, και την επαναμόχλευση της οικονομίας, με την αποκατάσταση σταθερού οικονομικού κλίματος και της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο έτσι, τονίζει η τράπεζα, θα μειωθεί η ανεργία και θα αναχαιτισθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις προς τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως κρίσιμη η επιτάχυνση της ανάκαμψης με την αναζωπύρωση των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τις επενδύσεις δεν τις κάνουν το δημόσιο και τα κόμματα, τις κάνουν όσοι επιδιώκουν το κέρδος.

Η μείωση των ελλειμμάτων και του εξωτερικού δανεισμού και η άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό αποσκοπούν στην τόνωση της σχετικής κερδοφορίας των δυναμικών κλάδων της οικονομίας. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κατευθυνθούν οι επενδύσεις στους εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και δημιουργούν εισοδήματα και απασχόληση σε μόνιμη και βιώσιμη βάση. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αναπτυξιακή απογείωση της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενθαρρυνθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Είναι προφανές ότι οι αγορές λειτουργούν τώρα με βάση την υπόθεση ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με ουσιαστικές επιδράσεις και στη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Αυτή η σταθεροποίηση θα γίνει ασφαλώς βεβαιότητα αν η κυβέρνηση ενεργήσει ταχέως, με τη χρησιμοποίηση και του ήδη εγκριθέντος ΕΣΠΑ 2014-2020, για να συμβάλει ταυτόχρονα με την ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και των αδικιών που δημιουργήθηκαν αναπόφευκτα, την περίοδο της δραματικής πράγματι προσαρμογής, σε εκτεταμένες κατηγορίες του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη έμφαση θα πρέπει επίσης να δοθεί και στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τα πραγματικά αίτια της κρίσης, που δεν ήταν τα μνημόνια, αλλά οι πολιτικές χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Πρέπει, επίσης, να αναδειχθούν οι πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα για ανάπτυξη και για ταχεία και βιώσιμη (και όχι με δανεικά και αγύριστα) αύξηση της απασχόλησης, των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της γενικότερα

Το μήνυμα των εκλογών  

Στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, και ανεξαρτήτως των ερμηνειών του εκλογικού αποτελέσματος από τα κόμματα, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει δυναμική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και, κατ΄ επέκταση, στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Το γεγονός αυτό χαιρέτισαν οι αγορές με άνοδο στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.

Όπως αναφέρει η Alpha, τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πιθανότητα να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση ανατροπής του προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος ανατροπής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα είχε ήδη αποτιμηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι πρότινος και αυτό είχε συμβάλει στην εντυπωσιακή επανάκαμψη του ελληνικού δημοσίου, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ανατροπής είχε ληφθεί, προσωρινά, σοβαρά υπόψη από τους συμμετέχοντες στις αγορές στο διάστημα πριν από τις εκλογές και είχε οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις τιμές των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να μειώνεται τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές στις 1.066,54 μον. τη 19η.5.2014, από τις 1.369,56 μον. τη 18η.3.2014 και, επίσης, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων είχε αυξηθεί ξαφνικά στο 6,86% τη 16η.5.2014, από 5,89% την 9η.4.2014. Αυτή η πτωτική πορεία ανακόπηκε ήδη τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και εξελίχθηκε σε σημαντική άνοδο στο 3ήμερο μετά τις εκλογές όπου ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο επανήλθε εκ νέου στις 1.220,00 μονάδες την 28η.5.2014 και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε ταχέως στο 6,25%.

Επιπλέον, η εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ανατροπής ήταν και είναι αμελητέος αποδεικνύεται επίσης και από την κατακόρυφη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στη χώρα, που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης αυτός ανήλθε τον Μάιο του 2014 στο 99,1, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, έναντι 95,4 τον Απρίλιο του 2014 και 91,4 τον Δεκέμβριο του 2014. Επίσης, εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο -52,5 τον Μάιο του 2014, από -59,7 τον Μάρτιο του 2014 και από το πολύ χαμηλό -76,6 τον Αύγουστο του 2014. Οι εξελίξεις αυτές συμβαδίζουν με την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% το 2014, μετά τη μικρή πτώση του κατά -1,1% στο α΄ 3μηνο του 2014.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή επιβεβαίωσε τη διαμορφούμενη τάση προς την ανάδειξη συμμαχικών κυβερνήσεων συνεργασίας κομμάτων στο μέλλον. Οι συνεργασίες αυτές, εκ της φύσεωώς τους, απαιτούν συναίνεση στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, και ανεξαρτήτως πολιτικών επιδιώξεων, τα μεγάλα κόμματα θα πρέπει να διαφυλάξουν ένα ελάχιστο όριο συνεννόησης. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να μην εκτροχιασθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται στη μακροχρόνια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και ως εκ τούτου είναι μάλλον εύθραυστη.

Είναι, πλέον, μονόδρομος για την επιβίωση της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών της, η οικονομική πολιτική να παραμείνει εστιασμένη στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και στην εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπουν χαλάρωση της προσπάθειας προσαρμογής. Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική απομάκρυνση εναλλακτικών ακραίων επιλογών όπως η έξοδος από το ευρώ, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι προοπτικές για ανάκαμψη καθώς θα σταθεροποιείται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v