Ελληνικές start ups: Τι ζητούν για την ανάπτυξή τους

Επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, κατάργηση γραφειοκρατίας, εναρμόνιση με το διεθνές περιβάλλον, ουσιαστική υποστήριξη από την Πολιτεία και σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων ζητούν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ελληνικές start ups: Τι ζητούν για την ανάπτυξή τους

Tην εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες επιταγές της «νέας οικονομίας» επιζητούν οι φορείς της ελληνικής start up κοινότητας, οι οποίοι με οδηγό τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές προτάσεις συγκροτούν το μανιφέστο των θέσεών τους προς την ελληνική πολιτεία.

Στην κορυφή της ατζέντας των αιτημάτων και των προτάσεων της νέας γενιάς επιχειρηματιών βρίσκονται θέματα που εν πολλοίς απασχολούν το σύνολο της πραγματικής οικονομίας: φορολογικό, ασφαλιστικό, πτωχευτικό και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, στις προτάσεις τους -οι οποίες προς το παρόν είναι συνοπτικές και αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου- τίθενται και άλλες παράμετροι που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του Ελληνικού Μανιφέστου για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα (Greek Startup Manifesto) όπως παρουσιάστηκε χθες ουσιαστικά αποτελεί την εξειδίκευση του EU Startup Manifesto, το οποίο δημιουργήθηκε με την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη σύνταξή του συμμετείχαν επιχειρηματίες από ορισμένα από τα πλέον επιτυχημένα startups της Ευρώπης όπως είναι το Spotify (Σουηδία), η Rovio (Φινλανδία) και η Tuenti.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα αφορά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς από θέση και φύση οι νεοφυείς προσπάθειες ενσωματώνουν μεγάλο ρίσκο. Εκεί οι προτάσεις που διατυπώνονται είναι η φορολογική ελάφρυνση για «επαναπατρισθέντα» κεφάλαια (5% φόρος) που επενδύονται σε start ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η απάλειψη της ανάγκης collateral ή εγγυητικών επιστολών για συγχρηματοδοτούμενα επιχειρηματικά projects. Επίσης προτείνουν τη δημιουργία ενός ελληνικού fund, με ενεργητικό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να μοχλεύσει επενδύσεις από επιχειρηματικούς αγγέλους ή venture capitals. Προτείνεται δε το συγκεκριμένο «ταμείο» να προβαίνει σε 100 επενδύσεις «σποράς» ετησίως έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό πλαίσιο, κυρίαρχο αίτημα είναι η σταθερότητα αλλά και μια εκσυγχρονισμένη κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε μια Μπλε Βίβλο. Επίσης, ζητούν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μιας start up επιχείρησης, οι φόροι και ο ΦΠΑ να αποδίδονται μόνον εφόσον κάθε τιμολόγιο εξοφλείται και όχι όταν εκδίδεται, καθώς επίσης άμεση επιστροφή ΦΠΑ των εξαγωγικών τιμολογίων.

Επίσης, προτείνονται αλλαγές στο θέμα της ασφάλισης των ιδρυτών ενός start up, αλλά και να είναι πιο εύκολο μία επιχείρηση που δεν τα κατάφερε να εκκαθαρίζεται χωρίς να υπάρχουν νομικές ευθύνες για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Επίσης, προτείνονται ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και η βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ζητούν την καθιέρωση μιας ειδικής μορφής επιχείρησης (E-corp) η οποία θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά, ώστε η ανταγωνιστικότητα των εξωστρεφών εταιριών να μη σκοντάφτει σε επιμέρους εθνικές νομοθεσίες και σε ειδικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπεριλαμβάνεται πρόταση για τη δημιουργία ενός δικτύου 6-7 περιφερειακών ψηφιακών κέντρων για start ups (digital startup hubs) στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η πρόταση το Δημόσιο να έχει ένα μίνιμουμ ποσοστό προμηθειών (40% των αναγκών του) από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνεται και στο EU Startup Manifesto το οποίο συνολικά περιλαμβάνει 22 δράσεις χωρισμένες σε 5 πυλώνες (εκπαίδευση και δεξιότητες, πρόσβαση στο ταλέντο, πρόσβαση σε κεφάλαια, διαχείριση και προστασία δεδομένων, εμπνευσμένη ηγεσία). Το ευρωπαϊκό μανιφέστο δίνει έμφαση στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στα σχολεία, αλλά και στην προώθηση της έννοιας της επιχειρηματικότητας μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, περιλαμβάνει δράσεις για την προσέλκυση ταλέντου στην Ευρώπη, την αύξηση των επενδύσεων στα start ups, όπως και τον διορισμό ενός Chief Digital Officer σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v