Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Η ανάπτυξη και η καινοτομία δεν διατάζονται

Η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με την πολιτεία για το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να μπει σε νέες βάσεις υποστήριξε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ.

Φέσσας: Η ανάπτυξη και η καινοτομία δεν διατάζονται

“H ανάπτυξη και ακόμη περισσότερο η καινοτομία ούτε διατάζεται, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά ή μονομερώς” υποστήριξε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Θεοδ. Φέσσας στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την εκλογή του στην ηγεσία του συνδέσμου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας στην παρουσίαση του τρίτου κύκλου του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που διοργανώνουν από κοινού η Eurobank και ο ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας τόνισε πως ο σύνδεσμος «πιστεύει ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό εργασιακό κόστος». 

Γι’ αυτό το λόγο «απαιτείται, στο πλαίσιο μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής –η οποία αναδεικνύεται σε πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος– να δημιουργηθούν νέες βάσεις ουσιαστικής και συνεχούς συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου με την Πολιτεία για τη λήψη αποφάσεων που θα κατευθύνουν τις επενδύσεις σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα υιοθετήσουν ριζοσπαστικά εργαλεία χρηματοδότησης, θα αναβαθμίσουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, θα υποστηρίξουν την είσοδο των ελληνικών επιχειρήσεων σε δυναμικές διεθνείς αγορές».

Η ανάγκη για καινοτομία, αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και αποτελεσματική σύνδεση των πηγών παραγωγής γνώσης, δηλαδή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις, είναι σήμερα πιο σημαντική παρά ποτέ, είπε ο Θεοδ. Φέσσας. «Αν θέλουμε να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και στις παραγωγικές επενδύσεις που εστιάζουν στη δημιουργία ανταγωνιστικών, διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών που αξιοποιούν τη γνώση και την τεχνολογία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ «πιστεύει ότι στην Ελλάδα έχουμε και σημαντική ερευνητική δραστηριότητα σε πολλαπλά πεδία και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την έρευνα, επενδύουν σε αυτή και αξιοποιούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν». Κατά τον κ. Φέσσα, «αυτό που δεν έχουμε επαρκώς αναπτυγμένο στην Ελλάδα είναι το παράδειγμα αλλά και η κρίσιμη μάζα ώστε να συνδεθούν οι δύο αυτοί κόσμοι που ακόμα κινούνται παράλληλα, ώστε να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ερευνητικό έργο και να ενθαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη συνεχή αναζήτηση νέων προϊόντων και καινοτομιών.

Στον σύνδεσμο εκτιμούν πως χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις στις δομές διακυβέρνησης και υλοποίησης των προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να πλησιάσουμε το στόχο για δαπάνη έρευνας 1,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συνεργασθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες. «Οι επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μαζί με την Πολιτεία, πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης που θα προσανατολίζει κατάλληλα τους πόρους, θα κινητοποιεί τις απαραίτητες δυνάμεις και θα κάνει ό,τι μπορεί για την άρση των πολλών και σημαντικών εμποδίων που ακόμα και σήμερα υφίστανται, με σημαντικότερο την έλλειψη χρηματοδότησης αναπτυξιακού ρυθμιστικού πλαισίου».

«Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, επιδιώκουμε συνεχή, ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της Πολιτείας» είπε ο κ. Φέσσας. «Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όχι απέναντι. Η Πολιτεία χρειάζεται τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία του επιχειρηματικού κόσμου. Αντίστοιχα, στηρίζουμε την ερευνητική κοινότητα και ζητούμε τη στήριξή της, ώστε λειτουργώντας από κοινού να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργατικής έρευνας, αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων ώστε να αποδώσουν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v