Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάρης Θεοχάρης: Ο μόνιμος που… φεύγει

Μαραθώνια συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα σενάρια παραίτησης του ΓΓΔΕ μετά από κυβερνητικές πιέσεις πριν κάν συμπληρώσει 1,5 χρόνο της πενταετούς θητείας. Τι του καταλογίζει η κυβέρνηση. Η στάση της τρόικας.

Χάρης Θεοχάρης: Ο μόνιμος που… φεύγει

Μαραθώνια συνάντηση του Χάρη Θεοχάρη με τον Γιάννη Στουρνάρα κι οι πληροφορίες φέρουν τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων υπό παραίτηση.

Η συνάντηση διαρκεί σχεδόν τέσσερις ώρες. Σε αυτή μετείχε για λίγη ώρα ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης, ενώ μετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου.

Το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές αιχμές, κυρίως προερχόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου προς το πρόσωπο του Χ. Θεοχάρη, ήταν πυκνές. Του καταλογίζονταν λανθασμένοι χειρισμοί με την έκδοση διαφόρων εγκυκλίων που δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, ενώ δεν έλειπαν κι οι αιχμές από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τη... σπουδή του, όπως ισχυρίζονταν, να κυνηγάει με κατασχέσεις φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, έναντι άλλων με υψηλά βαλάντια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2013, στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημιουργήθηκε καθ’ υπόδειξη της τρόικας με στόχο να δρα χωρίς να επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό και η θητεία του είναι 5ετούς διάρκειας.

Η επιλογή του έγινε από την κυβέρνηση, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία φέρονταν να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης τόσο ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης όσο και ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι μια ημιαυτόνομη υπηρεσία, ο επικεφαλής της οποίας αξιολογείται στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Μπορεί να απομακρυνθεί μόνο εφόσον δεν πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, ή εναλλακτικά εφόσον παραιτηθεί.

Μάλιστα, η τρόικα πίεζε για ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ προκειμένου να μην υπόκειται σε πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυσφορία από την πλευρά των δανειστών για τις εξελίξεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v