Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Μπλόκο» διαρκείας για μερίσματα

Οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζών για μέρισμα μέσω καταβολής μετρητών. Πόσο ανοικτό είναι το «παράθυρο» για τη χορήγηση... δωρεάν μετοχών. Τι ισχύει για την περσινή χρήση.

Τράπεζες: «Μπλόκο» διαρκείας για μερίσματα

Μπλόκο στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες ως και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης (restructuring plans) θέτει, μέχρι νεωτέρας, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), αναιρώντας εν τη γενέσει της τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr στα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών που έχει εγκρίνει η DG Comp περιλαμβάνεται η ρητή δέσμευση απαγόρευσης διανομής μερίσματος, με καταβολή μετρητών, ως και το τέλος του 2018, ενώ θολό είναι και το αν απαγορεύεται και η διανομή δωρεάν μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Ειδικότερα, οι επιταγές της DG Comp αναφέρουν ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και οι θυγατρικές τους, δεν θα καταβάλουν μέρισμα πριν από το τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης, εκτός εάν προκύψει υποχρέωση εκ του νόμου ή εγκρίνει σχετική εξαίρεση η DG Comp. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών ολοκληρώνονται ως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Ταυτόχρονα οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μην αποδεσμεύουν αποθεματικά ώστε να είναι σε θέση να καταβάλουν μέρισμα, εξέλιξη που επιχειρεί να μπλοκάρει και τη διανομή δωρεάν μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Η απαγόρευση καταβολής μερίσματος συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Όπως αναφέρουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης, για να υπάρξουν εξαιρέσεις από τον κανόνα ή άρση της απαγόρευσης θα πρέπει να προηγηθεί σχετική έγκριση από την
DG Comp.

Το μπλόκο της DG Comp παγώνει στα σπάργανά της τη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και την εξόφληση (Alpha, Πειραιώς) ή την εξασφάλιση κεφαλαίων (Εθνική) για την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε σε μέρος της επενδυτικής κοινότητας πριν και μετά την ολοκλήρωση των ιδιωτικών τοποθετήσεων στο εξωτερικό από τις τράπεζες ήταν ότι υπάρχει ορίζοντας διανομής μερισμάτων το αργότερο ως το 2016 (κέρδη χρήσης 2015) με κάποιες τράπεζες να προηγούνται (Εθνική λόγω κερδοφορίας ήδη από το 2013) και τις άλλες να ακολουθούν.

Πόσο είναι ανοικτό το παράθυρο διανομής δωρεάν μετοχών

Σύμφωνα με τον νόμο Αλογοσκούφη οι τράπεζες απαγορεύεται λόγω της κρατικής βοήθειας να διανέμουν μέρισμα με καταβολή μετρητών, μπορούσαν όμως να διανείμουν δωρεάν μετοχές εφόσον αυτές δεν ήταν αποτέλεσμα επαναγοράς (buy back).

Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο που ψήφισε πριν από τις ευρωεκλογές η Βουλή επαναλαμβάνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν για τη χρήση του 2013 μετρητά ως μέρισμα παρά μόνο μετοχές εφόσον δεν προέρχονται από επαναγορά.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για τις χρήσεις 2014 και 2015, την οποία θα επικαλεστούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να ζητήσουν από την DG Comp άδεια διανομής δωρεάν μετοχών με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίσουν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και ότι δεν θα χρειασθούν, εν τω μεταξύ, πρόσθετα κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v