Πώς κρίνει η αγορά τις νέες κινήσεις της EKT

Τα νέα δεδομένα από τις κινήσεις Ντράγκι αποτιμούν άνθρωποι της αγοράς. Πώς διαμορφώνεται η τάση στο xρηματιστήριο. Πού ποντάρουν οι αισιόδοξοι, ποιες είναι οι πηγές ανησυχίας. «Μικρό καλάθι» για την πραγματική οικονομία κρατούν οι επιχειρηματίες.

Πώς κρίνει η αγορά τις νέες κινήσεις της EKT

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα διατηρήσουν σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίου σε υψηλά επίπεδα τη ρευστότητα παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως λένε επιχειρηματίες, τα δεδομένα για την πραγματική οικονομία είναι διαφορετικά.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές και υπό το παραπάνω πρίσμα διευκολύνεται η διατήρηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου κάτι που ευνοεί τα assets των αγορών της ευρωπεριφέρειας, μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.

Διαφορετικές όμως είναι οι απόψεις για το αν τα μέτρα μπορούν να ανατροφοδοτήσουν το momentum του Χ.Α. το οποίο έχει καταγράψει άνοδο περίπου 21% από την επομένη του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Τα μέτρα, εκτιμά στέλεχος ξένης επενδυτικής εταιρείας, είναι συνολικά λίγο πιο δυνατά από αυτά που περίμενε η αγορά και αυτό κατά την άποψή του θα διατηρήσει, σε συνδυασμό με τις επικείμενες παρουσιάσεις στη Ν. Υόρκη, το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Χ.Α. έχει μικρά ακόμη περιθώρια ανόδου γεγονός που αποτυπώνεται στην απουσία ικανοποιητικής προσφοράς, παρά τη σημαντική άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη διατυπώνει επικεφαλής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, ο οποίος εκτιμά ότι τα μέτρα της ΕΚΤ δεν μπορούν να διατηρήσουν το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και αυτό φάνηκε μετά την πρώτη αντίδραση, με το ευρώ να χάνει γρήγορα τα όποια κέρδη του έναντι του δολαρίου.

Για το Χ.Α. ο ίδιος θεωρεί ότι σε αυτά τα επίπεδα η ανοδική κίνηση αγγίζει κορυφή, με πιθανό όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια υπερβολή στην περίπτωση που οι παρουσιάσεις των 24 εισηγμένων στη Ν. Υόρκη προκαλέσουν νέες εισροές.

Ερώτημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το αν θα υπάρξει αντίκτυπος από την παραίτηση Θεοχάρη, σημειώνοντας ότι μετά την ανακοίνωσή της υπήρξαν αρκετά τηλέφωνα από ξένους και έκδηλη ανησυχία για το τι συνεπάγεται η κίνηση αναφορικά με τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η εγχώρια αγορά αντέδρασε ήδη από χθες στις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και... άνοιξε πανιά με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να είναι πλέον μία ανάσα μακριά από τις 1.300 μονάδες» δηλώνει στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής χρηματιστηριακής εταιρείας προσθέτοντας πως από τη χθεσινή συνεδρίαση διαφάνηκαν στοιχεία επιθετικότερων τοποθετήσεων οι οποίες αναμένεται να συνεχισθούν δημιουργώντας ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Για αντίδραση που θα έχει συνέχεια κάνει λόγο εκπρόσωπος τραπεζικής χρηματιστηριακής δικαιολογώντας την αισιοδοξία του ως εξής: Η ρευστότητα που στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει θα διοχετευθεί σε χρηματοοικονομικά κατά κύριο λόγο προϊόντα. «Αυτό συμβαίνει πάντα όταν υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις. Δημιουργούνται ευκαιρίες υψηλότερου δανεισμού για hedge funds, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σπρώχνει τους επενδυτές σε εύρεση εναλλακτικών μορφών επένδυσης με αυξημένες προοπτικές κερδών. Η ιστορία έχει δείξει πως ανάλογες κινήσεις είχαν τις χρηματιστηριακές αγορές ως εκ των βασικών κερδισμένων σε μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα».

Τι προβλέπουν τέσσερις επιχειρηματίες 

Από την άλλη, μικρό καλάθι κρατούν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που σημειώνουν ότι θα πρέπει η ρευστότητα να περάσει στην πραγματική οικονομία και να μειωθεί το κόστος του χρήματος.  

Ελευθέριος Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσον οι προθέσεις θα μεταφραστούν σε πράξη, προκειμένου να υπάρξει χαμηλότερο κόστος χρήματος και μεγαλύτερη ρευστότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην Ελλάδα τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μέχρι σήμερα υποχωρήσει κατακόρυφα, ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων διατηρούνται στα ύψη.

Στις καταθέσεις οι αποδόσεις έπεσαν από το 5,% - 5,5% στο 2,2% - 2,7%, ενώ το κόστος των επιχειρηματικών δανείων εξακολουθεί συχνά να κυμαίνεται μεταξύ του 8% και του 10%. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η κατάσταση είναι το ίδιο δύσκολη με αυτήν που ήταν προεκλογικά και με εκείνη που ήταν πέρυσι. Καμιά βελτίωση δεν έχουμε δει».

Νέστωρ Παπαθανασίου, πρόεδρος της Ελτον Χημικά

Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν λογικές και ως στόχο έχουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η πρώτη εντύπωσή μου λοιπόν είναι σαφώς θετική. Ωστόσο, μένει να δούμε κατά πόσον αυτές οι αποφάσεις θα περάσουν στις τράπεζες και στη συνέχεια πώς θα εξαργυρωθούν από την πραγματική οικονομία.

Στο σημείο αυτό είμαι επιφυλακτικός και αναμένω τις εξελίξεις.

Σπύρος Δημοτσάντος, πρόεδρος της Medicon Hellas

Σκοπός υποτίθεται είναι να έρθει ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και με χαμηλό επιτόκιο.

Αν είναι αυτός ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια πρώτη απάντησή μου θα ήταν πως οι προθέσεις είναι πολύ καλές, για να είναι και αληθινές.

«Too good, to be truth», που θα έλεγαν και οι Άγγλοι. Εμείς ως εταιρεία, αφού μας κούρεψε το ελληνικό δημόσιο, επιβαρυνόμαστε από το τραπεζικό σύστημα με πολύ υψηλά επιτόκια.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί μια καλή πάσα προς τις τράπεζες -και τις ελληνικές που μας αφορά- προκειμένου αυτές να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά. Εδώ και πέντε χρόνια, η Ελλάδα είναι ουσιαστικά η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που λειτουργεί χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην Ελλάδα γίνεται δεκτό το 30% των αιτημάτων για δάνεια από επιχειρήσεις, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 80%.

Συμπερασματικά λοιπόν, οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κάποια ψήγματα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και μάλιστα αν αυτές οι αποφάσεις της ΕΚΤ συνοδευτούν και από ανάλογα κυβερνητικά μέτρα, τότε τα ψήγματα ανάπτυξης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χείμαρρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v