Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ: Μειώνεται η ύφεση, αλλά γκρεμίζονται οι εξαγωγές

«Σκωτσέζικο ντους» οι σημερινές ανακοινώσεις για την οικονομία. Η ύφεση ήταν ακόμα μικρότερη το α' τρίμηνο, στο 0,9% έναντι 1,1% του ΑΕΠ της αρχικής εκτίμησης. Παράλληλα όμως τα στοιχεία για τις εξαγωγές Απριλίου δείχνουν βουτιά 20%.

ΑΕΠ: Μειώνεται η ύφεση, αλλά γκρεμίζονται οι εξαγωγές

Αμφίσημα μηνύματα έστειλε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανακοινώθηκε, η δεύτερη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2014 δείχνει ότι η ύφεση ήταν ακόμα μικρότερη: διαμορφώθηκε στο 0,9% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στο flash estimate (πρώτη εκτίμηση). Είναι το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2013 η ύφεση ήταν 6%.

Την ίδια στιγμή όμως ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές από τα οποία φαίνεται ότι τα προβλήματα διογκώνονται. Έτσι, τον Απρίλιο καταγράφεται πτώση 20,9% στις εξαγωγές οι οποίες περιορίστηκαν σε 2.019,5 εκατ. ευρώ έναντι 2.552,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 20,9%. Αντίστοιχα, η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε υποχώρηση 12,4%.

Με βάση και αυτά τα δεδομένα, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών το δωδεκάμηνο Μαΐου 2013 - Απριλίου 2014 εμφανίζεται 5,3% χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου προηγούμενου δωδεκαμήνου (Μαΐου 2012 - Απριλίου 2013).

Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση πάντως κινήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Το Μάιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 10.165 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα), αριθμός αυξημένος κατά 48,6%. Στο πεντάμηνο η αντίστοιχη αύξηση ήταν 24,7%.

ΠΣΕ: Η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση της τριετίας

Σχολιάζοντας την πορεία των εξαγωγών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σημειώνει πως η μείωση του Απριλίου συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε επίπεδο μηνιαίας ανάλυσης, της τελευταίας 3ετίας, πίσω μόνο από την υποχώρηση του περασμένου Νοεμβρίου (-21,5%, σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012).

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) η υποχώρηση αυτή των εξαγωγών, συσχετίζεται άμεσα με τα περυσινά γεγονότα της Κύπρου, καθώς τον Απρίλιο του 2013 υπήρξε έντονα ανοδική αντίδραση (+13,6%) στην υποχώρηση που είχε καταγραφεί λόγω της κρίσης του Μαρτίου στη γειτονική χώρα, που επηρέασε άμεσα το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας.

Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη αυτή υποχώρηση ενέτεινε τους ρυθμούς μείωσης των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, στο 5,3%, σε σχέση με την περίοδο Μάιος 2012-Απρίλιος 2013.

Ειδικά για τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 29% προς τις Τρίτες Χώρες κατά 5,2% και κατά 11,8% προς τις χώρες της ΕΕ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές επίσης μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-11%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-15,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v