Την άλλη εβδομάδα η λύση με τις καθαρίστριες

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε κατά πληροφορίες, ότι το Πρωτοδικείο ερμήνευσε εσφαλμένα τη νομοθεσία, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπάγεται αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους.

Την άλλη εβδομάδα η λύση με τις καθαρίστριες

Την άλλη Πέμπτη θα "κλείσει" ως διαφαίνεται η διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των καθαριστριών που εργάζονταν στο κτίριο καθώς μέχρι τότε αναμένεται να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αίτησης αναίρεσης που άσκησε το δημόσιο κατά δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τις καθαρίστριες.

Ειδικότερα με την υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων καθαρισμού που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έκρινε οτι η διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Επί της απόφασης αυτής προσέφυγε το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να αναιρεθεί.

Η υπόθεση συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η απόφαση αναμένεται να έχει καθαρογραφεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναπτύχθηκε ο ισχυρισμός οτι η απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου, καθώς αρμόδια για να επιλύσουν το ζήτημα είναι τα Διοικητικά και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε κατά πληροφορίες, ότι το Πρωτοδικείο ερμήνευσε εσφαλμένα τη νομοθεσία, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπάγεται αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι τη υπαγωγή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των θέσεων τους έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπαλλήλων.

Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση.

Από την πλευρά του μετά το πέρας της διαδικασίας ο συνήγορος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος δήλωσε "Το δημόσιο δεν προσκόμισε σε κανένα οικονομικό στοιχείο που να δείχνει ότι προκύπτει βλάβη σε βάρος του δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών στο υπουργείο. Δεν κρίνεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας σήμερα. Οι καθαρίστριες δεν έχουν το δικαίωμα της κινητικότητας και αυτό κρίνεται. Οι γυναίκες αυτές δικαιώθηκαν επειδή όταν απολύθηκαν δεν πήραν αποζημίωση."

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v