Σκλαβούνης: Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Οι τράπεζες είναι σε θέση να εστιάσουν πλέον στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Χρ. Σκλαβούνης, ενώ εκτιμά ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Σκλαβούνης: Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Την εκτίμηση ότι πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις για την περαιτέρω και πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών διατυπώνει ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Χρ. Σκλαβούνης.

Στην επιστολή, που συνοδεύει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2013, ο πρόεδρος του ΤΧΣ αφού σημειώνει τα σημαντικά βήματα που διενεργήθηκαν για την επίτευξη χρηματοοικονομικής σταθερότητας, διατυπώνει την άποψη ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να εστιάσουν πλέον στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία ενώ εκτιμά ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Ειδικότερα, ο κ. Σκλαβούνης σημειώνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατείχε πλειοψηφικό ποσοστό, πέτυχαν να προσελκύσουν κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ σε διάστημα μικρότερο των 2 μηνών, που είναι κατά 77% υψηλότερα από το βασικό σενάριο κεφαλαιακών αναγκών, όπως καθορίστηκε από τα πρόσφατα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ποσοστό του ΤΧΣ στις εν λόγω τράπεζες μειώθηκε σημαντικά λόγω της συμμετοχής σημαντικών διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ενώ στις περιπτώσεις της Eurobank και της Alpha Bank ορισμένοι επενδυτές απέκτησαν εκπροσώπηση στο Διοικητικό τους Συμβούλιο.

«Ο τραπεζικός τομέας, με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, είναι πλέον σε θέση να εστιάσει στην παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία και την αντιμετώπιση των λειτουργικών του προκλήσεων, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιτάχυνση της προσαρμογής της πραγματικής οικονομίας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v