Ολομέτωπη επίθεση Δικαιοσύνης στη κυβέρνηση

Το σύνολο σχεδόν των βαθμίδων της Δικαιοσύνης με σκληρές ανακοινώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για χαριστικές ρυθμίσεις και «μη εφαρμογή» δικαστικών αποφάσεων. Στο επίκεντρο οι αλλαγές του νόμου περί καταχραστών.

Ολομέτωπη επίθεση Δικαιοσύνης στη κυβέρνηση

"Πόλεμος", με σκληρές εκατέρωθεν ανακοινώσεις έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης με επίκεντρο τις αλλεπάλληλες τροπολογίες που αλλάζουν βασικούς νόμους, την αμφισβήτηση ή την μή τήρηση των δικαστικών αποφάσεων «όταν αυτές παρεκκλίνουν από την πολιτική της», αλλά και την διαφαινόμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις, από το σύνολο σχεδόν των βαθμίδων της Δικαιοσύνης έχουν εκδώσει αυστηρές ανακοινώσεις ασκώντας έντονη κριτική σε ενέργειες της κυβέρνησης και της εκτελεστικής εξουσίας εν γένει.

Η αρχή έγινε με ανακοίνωση (σ.σ. μια από τις σπάνιες) που εξέδωσε η Ενωση μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην οποία κατήγγειλε την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και την αντικατάστασή του με άλλη ευνοϊκότερη διάταξη. Η ανακοίνωση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, όπως άλλωστε και η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης που επί της ουσίας αντιγύριζε ότι οι δικαστές δεν είναι ενημερωμένοι επί των νόμων.

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία. Προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της Ενωσης των μελών του ΝΣΚ για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Ακολούθως, επισημαίνονται οι πρόσφατα φηφισθείσες διατάξεις (ν. 4524/2014) που τιμωρούν επί το αυστηρότερο αδικήματα διαφθοράς.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι παραμένει σε ισχύ ο νόμος για τους καταχραστές του Δημοσίου, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στην πιθανότατη τροποποίησή του που αποτελεί αντικείμενο εξέτασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων «όταν αυτές παρεκκλίνουν από την πολιτική της». Η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε στην «σκιά» της αμφισβητούμενης από το ελληνικό Δημόσιο απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία ζητείται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, αλλά και «καυτών» αναφορών στην έκθεση της τρόικα που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη. Στην έκθεση των πιστωτών γίνεται λόγος για «αρνητικές δικαστικές αποφάσεις» (σ.σ. μισθοδικείο, περικοπές συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές) οι οποίες εφόσον εξακολουθήσουν θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα συμψηφιστικά οικονομικά μέτρα.

Το «τρίτο χτύπημα» προήλθε από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταλογίζει ευθύνες στην εκτελεστική εξουσίας (σ.σ. και στους βουλευτές) για «φαινόμενα που δίδουν την εντύπωση ακατανόητης- ως προς το ρυθμό και ρυθμιστέο πεδίο- νομοθέτησης».

«Προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία οτι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος", αναφέρει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και στην συνέχεια παραθέτει σειρά τροποποιήσεων σε νόμους που αφορούν παύση διώξεων, μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα, νομιμοποίησης δαπανών κ.ά.

Οι εισαγγελείς δηλώνουν «ανήσυχοι για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου», ενώ υπενθυμίζουν «την απορρέουσα από το Σύνταγμα υποχρέωση όλων για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων ο οποίος «όταν επιδεικνύεται από πολιτειακούς φορείς λαμβάνει παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v