Telegraph: Αποζημίωση 7 δισ. για τα υποβρύχια ζητά η Ελλάδα

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα τέσσερα υποβρύχια έχει απειλήσει την θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ οδήγησε στην ποινική δίωξη του Άκη Τσοχατζόπουλου και στην παραίτηση ανώτερου αξιωματούχου του ΠΝ, αναφέρει η εφημερίδα.

Telegraph: Αποζημίωση 7 δισ. για τα υποβρύχια ζητά η Ελλάδα

Αποζημίωση ύψους 7 δισ. ευρώ ζητά η Ελλάδα από την ThyssenKrupp Marine Systems και την Abu Dhabi Mar για το θέμα των υποβρυχίων, σύμφωνα με αποκλειστικό θέμα της Telegraph.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τα τέσσερα υποβρύχια έχει απειλήσει την θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ οδήγησε στην ποινική δίωξη του πρώην υπουργού άμυνας της χώρας Άκη Τσοχατζόπουλου και στην παραίτηση ανώτερου αξιωματούχου του Πολεμικού Ναυτικού.

Έγγραφο 200 σελίδων που απεστάλη στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναφέρει πως η διεθνής θέση της Ελλάδας υπονομεύτηκε από την αποτυχία της προμήθειας των υποβρυχίων, ενώ υπονομεύτηκε και η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ακόμα υψηλότερη οικονομική αποζημίωση από τους Άραβες και τους Γερμανούς διότι τα υποβρύχια συνδέονται με τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, την θέση της στο ΝΑΤΟ, και το γεγονός ότι η χώρα περιμένει την οριστικοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει φέρει πολλούς επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στους φυσικούς πόρους της Ελλάδας», ανέφερε πηγή στην Telegraph.

Μετά από χρόνια καθυστέρησης, η ελληνική κυβέρνηση προσφάτως επέμεινε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι θαλάσσιες δοκιμές των υποβρυχίων, χωρίς ωστόσο να ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη θάλασσα το ένα από τα υποβρύχια, αποκαλύφθηκε ότι... έγερνε κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Οι δαπάνες της Ελλάδας για αμυντικά συστήματα πριν την οικονομική κατάρρευση της χώρας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τα τέσσερα περιβόητα υποβρύχια να καταλήγουν να αποτελούν το σύμβολο της σπατάλης. Η χώρα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων της Ευρώπης, με τις δαπάνες για εξοπλισμό να ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ.

Έλληνες πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι η Γερμανία ενθάρρυνε την Ελλάδα να δαπανήσει τεράστια ποσά σε οπλικά συστήματα και στη συνέχεια επέκρινε τη χώρα για σπατάλη. Ωστόσο, η συμφωνία ύψους 3 δισ. ευρώ για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων –τα οποία η χώρα δεν χρειάζεται καν- αποτελεί κρίσιμο σημείο και η νέα ελληνική κυβέρνηση φαίνεται τώρα αποφασισμένη να ζητήσει αποζημίωση.

Όπως επισημαίνει η Telegraph, τα τέσσερα υποβρύχια παραμένουν παροπλισμένα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια, ενώ είχαν παραγγελθεί πριν από 15 χρόνια.

Η ThyssenKrupp Marine αρνήθηκε να σχολιάσει, υποστηρίζοντας πως δεν έχει δει λεπτομέρειες της μήνυσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v