Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΤΤ: Όλα καλά στο διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση

Η συμμετοχή ενός υποψηφίου σε ένα διαγωνισμό δεν συνιστά λόγο ακύρωσης της διαδικασίας τονίζει η ΕΕΤΤ, σημειώνοντας ότι διασφαλίστηκε το δημόσιο συμφέρον.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΕΤΤ: Όλα καλά στο διαγωνισμό για την ψηφιακή τηλεόραση

Διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό αναφορικά με την αδειοδότηση παρόχου δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (ψηφιακής τηλεόρασης), στον οποίο η μοναδική εταιρεία που συμμετείχε ήταν η Digea, στην οποία κατακυρώθηκε και ο διαγωνισμός αντί ποσού 18,3 εκατομμυρίων, δίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η ΕΕΤΤ, απαντώντας σε επικριτικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε διασφάλισε στο μέγιστο βαθμό το συμφέρον του δημοσίου, ενώ καθορίστηκε κατόπιν ειδικής εισήγησης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων.

Αναφορικά με το τίμημα του διαγωνισμού σημειώνεται στη σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται ότι το συνολικό ύψος των εσόδων από την χρήση του φάσματος που παραχωρήθηκε δεν μπορεί να ξεπερνά τα 19,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή 291 εκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 15ετίας για την οποία συνάφθηκε η σύμβαση παραχώρησης ύψους 18,3 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, τονίζει η Επιτροπή, τα 18,3 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπραχθούν ως αντίτιμο για την παραχώρηση της χρήσης του φάσματος θα πρέπει να εκτιμώνται σε σχέση με το παραπάνω επιχειρησιακό όφελος και μάλιστα ως μέρος συνολικού κόστους το οποίο φέρει ο πάροχος της υπηρεσίας.

Σε ότι αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού σημειώνεται ότι με τον τρόπο που αυτός έγινε διασφαλίστηκε μια διαδικασία ανοικτή προς όλους. Επιπλέον μπήκαν οι βάσεις προκειμένου να τερματιστεί το σημερινό μεταβατικό καθεστώς όπου δεν υφίστανται αδειοδοτημένοι πάροχοι και δεν καταβάλλεται κανένα τίμημα από την χρήση των συχνοτήτων.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν τη θέση ότι η ΕΕΤΤ θα έπρεπε να ματαιώσει τον διαγωνισμό, καθώς σε αυτόν υπήρχε η συμμετοχή ενός μόνο υποψηφίου η Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτός δεν είναι, κατά το νόμο, λόγος ακύρωσης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας. Η ΕΕΤΤ τονίζει ακόμη ότι η μη κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού στον μοναδικό πλειοδότη υποψήφιο θα ισοδυναμούσε με αθέτηση από την ΕΕΤΤ των κανόνων της διακήρυξης που η ίδια θέσπισε, και θα συνιστούσε παράνομη συμπεριφορά.

Τέλος η Επιτροπή τονίζει ότι ως ο τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση. Το ψηφιακό μέρισμα που θα απελευθερωθεί από την παύση της εκπομπής αναλογικού τηλεοπτικού σήματος θα αξιοποιηθεί από νέο διαγωνισμό για την ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας (4G/LTE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v