Μείωση στα εισιτήρια φέρνει το συμμάζεμα στον ΟΑΣΑ

Στο 1,20 ευρώ θα διαμορφωθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Μειώσεις θα γίνουν και στις κάρτες. Κέρδη με κρατική… βοήθεια για λεωφορεία – τρόλεϊ, σε θετικό έδαφος για δεύτερη χρονιά η ΣΤΑ.ΣΥ.

Μείωση στα εισιτήρια φέρνει το συμμάζεμα στον ΟΑΣΑ

Τη μείωση των εισιτηρίων στο κόστος του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών πρόκειται να ανακοινώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ και ο επικεφαλής του ΟΑΣΑ.

Η απόφαση για την μείωση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου από το 1,40 στο 1,20 ευρώ (-14,2%) αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ θα αφορά και τα υπόλοιπα προϊόντα (κάρτες, άλλες μορφές εισιτηρίων).

Ο ΟΑΣΑ έχει υποβάλλει σχετική εισήγηση για την μείωση της τιμής προς το αρμόδιο υπουργείο. Η λειτουργική κερδοφορία που πέτυχαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την προηγούμενη χρονιά φαίνεται ότι ήταν αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.

Ουσιαστικά με την μείωση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ θα καθιερωθεί ένας τύπος εισιτηρίου για όλα τα μέσα. Εξάλλου το εισιτήριο του 1,2 ευρώ που υπάρχει και σήμερα και απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν μία μόνο διαδρομή με λεωφορείο ή τρόλεϊ ουσιαστικά δεν συμφέρει τον επιβάτη, αφού με το εισιτήριο του 1,40 ευρώ μπορεί να κάνει πολλαπλές διαδρομές με όποιο μέσο επιθυμεί.

Με κρατική επιδότηση 143 εκατομμύρια κερδοφόρα και η ΟΣΥ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα η συζήτηση αφορούσε αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων κατά 25%, όπως προέβλεπε σχετική υποχρέωση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ωστόσο τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν οι ισολογισμοί των δύο εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες συγκοινωνιακού έργου, επιτρέπουν πλέον τη χάραξη διαφορετικής στρατηγικής. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι θετικό αποτέλεσμα ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ εμφάνισε το 2013 η ΟΣΥ, η εταιρεία που διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ. Ένα χρόνο νωρίτερα ο συγκεκριμένος φορέας είχε ζημιές 23,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία το 2013 είχε κύκλο εργασιών 109 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος ήταν μειωμένος εν συγκρίσει με τα 124,5 εκατομμύρια της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, έλαβε και επιχορήγηση από το κράτος, της τάξης των 143,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά πολύ σημαντική -περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ- ήταν η μείωση στις δαπάνες για το προσωπικό. Το κόστος προσωπικού μειώθηκε εξαιτίας των δραστικών περικοπών που τέθηκαν σε εφαρμογή με το ενιαίο μισθολόγιο.

Την ίδια ώρα σε σαφώς θετικό έδαφος βρίσκεται πλέον η ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία που λειτουργεί Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ. Η εταιρεία που από την προηγούμενη χρονιά είχε περάσει σε λειτουργική κερδοφορία, έκλεισε το 2013 με κέρδη της τάξης των 17,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν επιδοτείται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v