«Ασφαιρη» η καταγγελία ΔΕΗ για τη διαιτησία με Αλουμίνιο

Απέρριψε ως αβάσιμη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. την καταγγελία της ΔΕΗ για την απόφαση της διαιτησίας με το Αλουμίνιο. Ποια επιχειρήματα επικαλείται. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
«Ασφαιρη» η καταγγελία ΔΕΗ για τη διαιτησία με Αλουμίνιο

Στην απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ κατά της απόφασης της διαιτησίας για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία πουλά στο Αλουμίνιο, προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προσφυγή στη Επιτροπή εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν ένα από τα μέσα στα οποία αποφάσισε να προσφύγει η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να ανατρέψει την απόφαση της διαιτησίας, στην οποία η ίδια οικειοθελώς προσέφυγε προκειμένου να καθοριστεί η τιμή της κιλοβατώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr η Επιτροπή εξέτασε επί της ουσίας την καταγγελία της ΔΕΗ για εικαζόμενη κρατική ενίσχυση υπέρ της Αλουμίνιο. Την απέρριψε δε, καθώς η ΔΕΗ δεν προσκόμισε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει την καταγγελία της.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενισχύει το θεσμό της Διαιτησίας η οποία σύμφωνα με το νόμο 4001 οργανώνεται από τη ΡΑΕ, με την εθελοντική συμμετοχή (υπογραφή συνυποσχετικού) εκ μέρους των μερών που προσφεύγουν σε αυτήν. Η επισήμανση δε αυτή, γίνεται, επειδή μετά την έκδοση της απόφασης, η ΔΕΗ επιδίωξε με κάθε τρόπο βκρίνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαιτησίας δεν την ικανοποιούσε.

Σε ότι αφορά στην προσφυγή της ΔΕΗ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή έγινε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013, δύο μήνες μετά το πόρισμα της διαιτησίας (31 Οκτωβρίου). Βασικό επιχείρημα της προσφυγής στην Γ.Δ. Ανταγωνισμού, ήταν ότι η τιμή των 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) στην οποία κατέληξε η διαιτησία, ήταν κάτω του κόστους της ΔΕΗ, και της τιμής με την οποία πωλούσε την ηλεκτρική ενέργεια στο Αλουμίνιο κατά το παρελθόν. Ωστόσο η Ε. Επιτροπή αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που είχε, κατέληξε στο ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει από πουθενά ότι η τιμή στην οποία κατέληξε η διαιτησία, υποκρύπτει κρατική επιδότηση.

Από την αλληλογραφία που ακολούθησε μεταξύ Ε. Επιτροπής και ΔΕΗ, ζητήθηκαν να προσκομιστούν, αν υπάρχουν, επιπλέον στοιχεία που να στηρίζουν τις θέσεις της δεύτερης, τα οποία ωστόσο ουδέποτε προσκομίστηκαν. Έτσι η Γ.Δ. Ανταγωνισμού απέρριψε κρίνοντας ως αβάσιμη την καταγγελία της ΔΕΗ.

Τέλος να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει προσφύγει κατά της απόφασης της διαιτησίας και στο Διοικητικό Εφετείο, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο, ωστόσο τα βασικά της επιχειρήματα κατά της διαδικασίας της διαιτησίας δεν μπορούν πλέον να σταθούν, αφού σε αυτήν προσέφυγε οικιοθελώς, ενώ στην όλη εξέλιξη της διαιτησίας, δεν υπήρξε η παραμικρή εμπλοκή ούτε εκ μέρους του Δημοσίου, ούτε και της ΡΑΕ, η οποία απλώς προσέφερε στους διαιτητές γραμματειακή υποστήριξη και τίποτε άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v